Maksimaalinen hapenottokyky kuvastaa kestävyyskuntoa


Seuraavaksi pääset arvioimaan oman hapenottokykysi, joka on tärkein yksittäinen kestävyyssuorituskykyä määrittävä tekijä. Samalla tutustut maksimaalisen hapenottokykyyn yhteydessä oleviin tekijöihin ja kestävyyskunnon arvioimiseen niiden perusteella. Kestävyyskunnon merkityksestä kertoo se, että sen arvioimiseen on olemassa lukematon määrä erilaisia menetelmiä. Lähdemme liikkeelle fyysisesti helpoimmasta eli levossa tehtävästä kuntoarviosta, jota käytetään usein lähtökohtana kuntotestauksessa tai liikuntaohjelmien suunnittelussa, jos muuta ennakkotietoa kuntotasosta ei ole.

Kestävyyskunnon arviointi levossa

Luentodiat: Kestävyyskunnon arviointi.pdf

Seuraavaksi voit arvioida oman maksimaalisen hapenottokykysi oheisella laskurilla, joka pohjautuu helposti mitattaviin tai arvioitaviin muuttujiin. Aloitetaan hapenottokykyn arvioiminen painoindeksistä.

Kehon painoindeksi

Monet mittaustulokset, joita aktiivisuus- ja sykemittarit antavat, kuten vaikkapa energiankulutus, hyödyntävät taustatietona mittarin käyttäjän kehon kokoa. Tärkein kehon kokoa kuvaava mitta on kehon massa eli puhekielessä kehon paino. Myös maksimaalinen hapenottokyky ilmaistaan yleensä suhteessa kehon painoon kilogrammoina, koska painavammat ihmiset kuluttavat liikkuessaan enemmän happea ja enemmän energiaa. Yleensä kehon paino on tapana suhteuttaa pituuteen, jotta saadaan parempi käsitys kehon koosta. Tavallisesti painoindeksi, eli BMI (engl. body mass index), lasketaan jakamalla kehon massa pituuden neliöllä (eli pituus korotetaan toiseen potenssiin).  Laske seuraavaksi oma painoindeksisi seuraavasti:

Painoindeksi (BMI) = kehon massa kilogrammoina / pituus metreinä 2
 
Terveyskirjastosta voit lukea lisää painoindeksistä ja löydät sieltä myös laskurin painoindeksin laskemiseen.
 
Fyysisen aktiivisuuden arvio

Laskuri käyttää maksimaalisen hapenottokyvyn arvioinnissa myös ihmisen omaa arviota fyysisestä aktiivisuudesta edellisen kuukauden aikana, koska fyysinen aktiivisuus on hapenottokykyyn eniten vaikuttava yksittäinen muuttuja. Monia erilaisia fyysistä aktiivisuutta arvioivia kyselyjä on kehitetty. Tällä laskurilla laskettaessa voidaan kuitenkin käyttää vain juuri tätä kyselyä. Valitse oheisesta kyselystä yksi numero, joka parhaiten vastaa fyysistä aktiivisuuttasi viimeksi kuluneen kuukauden aikana.

Arvioi oma fyysisen aktiivisuuden taso välillä 0-7 tämän kyselyn avulla.
 
Maksimaalisen hapenottokyvyn arvio

Nyt sinulla on kaikki tarvittavat tiedot oman hapenottokykysi arvioimiseksi. Käy tekemässä maksimaalisen hapenottokyvyn arvio tällä laskurilla.

 

Kestävyyskuntoarvion tarkkuus

 

Oheisista taulukoista voit katsoa oman kestävyyskuntoluokituksesi. Kuntoluokitus eri ikäisille naisille ja miehille on laadittu mittaamalla maksimaalinen hapenottokyky isolta joukolta eri-ikäisiä miehiä ja naisia, ja taulukon avulla oma hapenottokyky on mahdollista suhteuttaa väestön keskimääräisiin arvoihin.



Testaa tietosi

Mitkä tekijät ovat yhteydessä maksimaaliseen hapenottokykyyn ja miten ne vaikuttavat kestävyyssuorituskykyymme? 

Testaa tiestosi testi

Last modified: Thursday, 3 October 2024, 3:36 PM