Tähän mennessä kurssilla on tutustuttu organisaation hiilijalanjäljen laskennan periaatteisiin ja siihen, miten laskennasta saatuja tuloksia voidaan hyödyntää organisaation hiilijalanjäljen pienentämiseen. Edellisessä osiossa tutustuttiin yleisimpiin standardeihin, viitekehyksiin ja ohjeistuksiin, jotka antavat suuntaviivoja hiilijalanjäljen laskemiseen. Lisäksi käytiin läpi kansainvälisiä sopimuksia, joissa asetetaan valtioiden yhteisiä tavoitteita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ja tutustuttiin siihen, kuinka kyseisten sopimusten toimeenpano tapahtuu alueellisella ja kansallisella tasolla.

Maailman tilanne muuttuu jatkuvasti, ja tieto kestävyysmurroksen vaatimista toimenpiteistä kasvaa kovaa vauhtia. Siksi on hyvä tiedostaa, että ilmastonmuutosta hillitsevä sääntely ja sen toimeenpano sekä ohjeistukset ja työkalut organisaatioiden ilmasto- ja luontovaikutusten mittaamiseksi ja lieventämiseksi kehittyvät yhteiskuntien mukana. Toimijoiden tärkeä tehtävä onkin pysytellä tietoisina näistä muutoksista ja tehdä parhaansa omien haitallisten vaikutustensa vähentämiseksi.

Tässä osiossa tarjotaan katsaus keskeisimpään hiilijalanjäljen laskentaan kohdistuvaan kritiikkiin ja pyritään lähestymään kritiikkiä uteliaasti, rakentavasti ja ratkaisukeskeisesti. Lisäksi pohditaan hiilijalanjälkeä osana laajempaa jalanjälkityökalujen ja organisaatioiden toiminnan kestävyyden kokonaisuutta.

Viimeksi muutettu: maanantaina 2. joulukuuta 2024, 13.21