Tilastojen mukaan maailmassa syödään vuosi vuodelta enemmän märehtijöiden lihaa, jonka tuottaminen aiheuttaa laajoja ympäristövaikutuksia. Ajattelen, että yksi keino maatalouden ympäristövaikutusten pienentämiseen olisi siirtyminen kasvipainotteisempaan ruokavalioon. Märehtijöiden sijaan käytettäisiin paljokasveja ja muita kasviperäisiä tuotteita.
Maatalouden tuet ja kannustimet ohjaavat merkittävästi, mitä tuotteita ruokakauppoihin päätyy ja minkä hintaisia ne ovat. Niillä voitaisiin nykyistä enemmän tukea kasvipohjaisia tuotteita sekä vähentää ympäristölle haitallisten tuotteiden kannattavuutta. Märehtijöiden liha ei olisi niin edullista ja kenties vaivatonta ostaa, jos sen tuottamista ei tuettaisi niin voimakkaasti. Myös haittavero voisi olla yksi vaihtoehto ympäristövaikutusten vähentämiseen.
Kulutuksen muutoksessa myös yksilöillä ja yhteisöillä on roolinsa ja vastuunsa. Jauhelihan voi nykyään helposti korvata usein lähikaupasta löytyvällä soijarouheella välillä ja siten saa myös terveydellisiä hyötyjä. Ymmärrän, että ihminen toimii herkästi mielihyväperiaatteella ja tottumusten perusteella, kuten muutkin eläimet, ja siksi muutokset ovat haastavia. Kuitenkin kulutustottumuksien muutos voi laajentuessaan luoda painetta tuottajille vastata kuluttajien tarpeisiin. Kenties tämä kannustaisi heitä lisäämään kasviperäisen ruoan tuotantoa ja edesauttaisi siirtymää kestävämpään ruoantuotantoon.