Section outline

    • Tutustu aluksi lyhyeen kurssin sisältöihin johdattelevaan videoon.


      Järjestelmät ja systeemiajattelu

      Ensimmäisellä planetaarisen hyvinvoinnin kurssilla aloitimme järjestelmiin tutustumisen käsittelemällä järjestelmien vakauteen vaikuttavia tekijöitä ja järjestelmien välisiä riippuvuuksia. Tällä toisella kurssilla perehdymme järjestelmien ominaisuuksiin ja toimintaan hieman syvällisemmin. Kurssin ensimmäisessä osiossa tutustumme systeemiajattelun perusteisiin. Pieni katsaus tieteenalojen kehittymiseen osoittaa, kuinka tutkimuksen jakautuminen luonnontieteisiin ja ihmistieteisiin on vaikeuttanut yhteisen ymmärryksen luomista ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta.

      Systeemiajattelulla tarkoitetaan huomion kiinnittämistä prosesseihin ja järjestelmiin, joissa nämä prosessit tapahtuvat. Systeemiajattelussa olennaisinta ovat järjestelmän osien ja tekijöiden väliset suhteet sekä se, mitä näistä suhteista seuraa. Systeemiajattelu on välttämätöntä, jotta voimme yrittää ymmärtää maailman toimintaa. 

      Kestävyyteen liittyvät kysymykset ovat monimutkaisia, ja niihin liittyy vuorovaikutusta monien eri toimijoiden, järjestelmien ja maapallon ominaisuuksien välillä. Vaikka reduktionistiset lähestymistavat, joissa tutkittavaa ilmiötä lähestytään jakamalla se ensin pienempiin osiin, ovatkin tärkeitä tiettyjen järjestelmien toiminnan ymmärtämiseksi, niillä ei voida ratkaista kestävyyskysymyksiä.

      Systeemiajattelussa tunnustetaan, että reaalimaailman ongelmat ovat harvoin yksinkertaisia. Kun oletamme virheellisesti, että monimutkaiset ongelmat voidaan pelkistää yksinkertaisemmiksi, saatamme suosia ratkaisuja, jotka vaikuttavat yksinkertaisilta mutta ovat lopulta tehottomia, lyhytikäisiä tai luovat uusia ja vakavia ongelmia muualla järjestelmässä. Sen tunnustaminen, että monimutkaisuus, monimuotoisuus ja jatkuva muutos tekevät monista ongelmatilanteista vaikeasti käsiteltäviä, on ensimmäinen askel parempien toimenpiteiden kehittämiseksi.

      Kokonaisvaltainen ja luova lähestymistapa järjestelmien ymmärtämiseen ja niiden kanssa työskentelemiseen johtaa todennäköisemmin muutosehdotuksiin, jotka osoittautuvat pitkällä aikavälillä laajalti hyödyllisiksi. Kokonaisvaltainen lähestymistapa järjestelmiin ei tarkoita, että järjestelmien osiin ei kiinnitetä huomiota, vaan että nähdään, kuinka nämä osat vaikuttavat suurempaan, monimutkaisempaan kokonaisuuteen. Koska systeemiajattelussa korostetaan järjestelmien kokonaisvaltaista ymmärtämistä, se pystyy paremmin tarttumaan sellaisiin ongelmiin, joihin reduktionistinen ajattelu ei tarjoa hyviä ratkaisuja.  

      Tämä ensimmäinen osio on jaettu viideksi luvuksi, joista jokaisen löydät omana välilehtenään.

      Osion lopuksi pääset testaamaan osaamisesi monivalintatentillä. Tentin löydät tämän osion viimeiseltä välilehdeltä otsikolla Testaa osaamisesi 1.  Huomaa, että tentti sisältää väittämiä koko osion aihepiiristä.Opiskele siis koko ensimmäinen osio 1.1-1.5 ja vastaa sen jälkeen tenttikysymyksiin.

    • Testaa osaamisesi 1.

      Osion lopuksi pääset testaamaan osaamisesi monivalintatentillä. Huomaa, että tentti sisältää väittämiä koko osion 1. aihepiiristä. Opiskele siis koko ensimmäinen osio 1.1-1.5 ja vastaa sen jälkeen tenttikysymyksiin.

      Testaa tietojasi seuraavassa tentissä päästäksesi läpi kurssin ensimmäisen osion. Tentistä pitää saada vähintään 9/12 oikein, jotta siitä pääsee läpi. Tenttiä voi tehdä monta kertaa, mutta huomaa kuitenkin, että tenttien välissä on aina kahden (2) tunnin viive, ennen kuin voi yrittää uudelleen.

      Tentin väittämät ovat joko totta tai tarua. Valitse oikea vastaus.

      Saat tenttituloksen ja kommentit vastauksistasi heti palautettuasi ja lopetettuasi tentin. Voit tarkastella tenttituloksia kohdasta "Tarkastele tenttiä". Jos tentti ei mennyt läpi, voit yrittää uudestaan kahden tunnin kulutta edellisestä suorituksesta.

    • Closes: Wednesday, 1 October 2025, 1:59 AM