3.3 Ohjeita opettajalle
Kurssialueista yleisesti
MOOC-kurssi rakennetaan käyttäen Moodlen Aiheet-formaattia. Kurssin alkuun luodaan aina "Aloita tästä" -aihesivu, missä on jaoteltuna kurssin yleisinfo. Sisältöä voidaan jakaa otsikkotasolla "Sivu" -aktiviteetin avulla useampiin ala-aiheisiin, mikä helpottaa kurssilla navigointia.
Kurssin sisältö koostuu tekstistä, videoista, kuvituskuvista sekä interaktiivisista sisällöistä (esim. ThingLink & H5P). Kurssin varsinainen rakenne on seuraava:
- Ensimmäisenä elementtinä kurssin etusivulla on "Kurssin etusivu" -painike, mikä toimii omanlaisena etusivu-painikkeena, sen ollessa näkyvillä jokaisella kurssin sivulla. Kyseessä on yksittäinen Aihe-elementti, mille ei tule muuta sisältöä.
- Kurssin etusivu -painikkeen jälkeen tulee Aloita tästä -sivu, mille tulee lyhyt esittely Ohjeteksti-aktiviteetilla kurssin sisällöstä videomuotoisesti (ns. tervetuloa kurssille -video). Kyseisen videon merkitys ei ole pedagoginen, vaan se toimii tiettynä sisäänheittotuotteena kurssin varsinaiseen sisältöön, tehden samalla kurssin vastuuopettajan tutuksi ja helposti lähestyttäväksi. Samaiseen Ohjeteksti-aktiviteettiin (videon alapuolella) voidaan tarvittaessa laittaa kuvaelementti kurssin toteutustahojen logoista. Kyseisen Ohjeteksti-aktiviteetin jälkeen tulee muut sivut, joiden paikka on Aloita tästä -sivulla. Näitä ovat esim. Kurssin ohjeet (Sivu), Tietosuojailmoitus (Sivu), Materiaalin tekijänoikeudet (Sivu) sekä Uutiset-osio (Keskustelualue), missä kurssin vastuuopettaja voi julkaista ajankohtaiset tiedotteet kurssin opiskelijoille.
- Aloita tästä -sivun jälkeen tulee numeroiduilla otsikkoteksteillä kurssin sisältöaiheet. Kun sisältöaiheet on numeroitu, helpottaa se opiskelijan etenemistä ja navigointia kurssialueella. Sisältöaihe-osioissa voidaan käyttää Sivu-aktiviteettien lisäksi muitakin aktiviteetteja, esimerkiksi H5P:tä. Sivun kokonaispituus kannattaa pitää matalana, jotta "skrollattavaa" ei olisi liikaa: sisältöä kannattaakin jakaa suosiolla useammalle sivulle, mikäli asiaa on paljon.
- Sisältöaiheiden jälkeen kurssin viimeinen aihe on “Lopuksi”, jossa on opettajan videotervehdys, missä kiitetään kurssille osallistumisesta (ns. kurssin koontivideo). Koontivideo asetetaan samaan kohtaan kuin Aloita tästä -sivun "Tervetuloa kurssille" -video, eli Ohjeteksti-aktiviteettiin. Lopuksi-sivulle voidaan laittaa myös palautekysely opintojaksosta. Palautekyselystä on olemassa suomenkielinen kysely, joka perustuu Avoimen yliopiston käytänteisiin. Englanninkielinen palautekysely on parhaillaan käännettävänä.
Tehtävätyyppien valinta
Monivalintatehtäviä käytetään varsin usein MOOCeissa, koska niiden arviointi pystytään tekemään automaattisesti. Monivalintatehtävät voidaan toteuttaa Tentti-aktiviteetilla, jossa on automaattinen tarkastus ja asetettavissa oleva pisteraja hyväksynnälle. Emme suosittele arviointiin vaikuttavien monivalintatehtävien tekemistä H5P-työkalulla. Haasteeksi muodostuu oikeiden vastauksien löytyminen, jos sivun HTML-koodia tarkastellaan selaimessa sekä se, että pisteet eivät kaikissa tapauksissa siirry arviointikirjaan.
Keskustelupalstoja käytetään MOOCeissa usein opiskelijoiden aktivointiin ja ryhmäytymiseen. On myös mahdollista käyttää keskustelupalstoja tehtävien palauttamiseen. Tällöin pitää huomioida, että ei ole automatiikkaa, joka varmentaisi vastauksen kelpoisuuden. Vertaisarviointi voi olla tässä hyödyllinen työkalu. Keskustelupalstoille voidaan asettaa tietty viestien tai kommenttien määrä hyväksyttävän suorituksen rajaksi.
MOOCeille sopimattomia tehtävätyyppejä ovat muun muassa esseevastaukset sekä muut tehtävätyypit, joiden arviointi vaatii opettajan merkittävää työpanosta. Tällaiset ratkaisut eivät toimi opintojaksoilla, joilla saattaa opiskella yhtäaikaisesti satoja, ellei tuhansia opiskelijoita ympärivuotisesti.
Samoin aikaan sidottuihin esityksiin, kuten tietylle videoluennolle tai seminaariin osallistumista ei voida vaatia osana opintojakson suoritusvaatimuksia, koska opintojaksoa tulee voida opiskella ajankohdasta riippumatta.
Arviointi
Kummassakin Moodle-oppimisympäristössä (moodle.jyu.fi & onlinecourses.jyu.fi) opiskelijan suoritusten hallinnointi edellyttää, että opettaja käy arviointikirjassa esille tulleiden arvosanojen lisäksi opiskelijakohtaisesti läpi viimeisen tehtävän palautuspäivän, jolle merkitsee opintotietojärjestelmässä kurssin suorituksen. MOOCeihin liittyen työmäärä on havaittu haasteelliseksi ja teknistä ratkaisua pohditaan.