Reservi ja vapaaehtoinen maanpuolustus

Kuuntele tämä osuus:

Vaikka kyberpuolustuksen kehittämiseen onkin viime vuosina panostettu merkittävästi, Puolustusvoimat tuottaa tällä hetkellä osaamista ja suorituskykyjä pääasiassa perinteisten sotilaallisten uhkien torjuntaan. Siviiliyhteiskunnassa – siis esimerkiksi oppilaitoksissa ja yrityksissä – on kuitenkin paljon kyberosaamista ja sitä muodostuu koko ajan lisää. Siksi kyberpuolustuksen toteutuksessa reservillä ja vapaaehtoisella maanpuolustuksella onkin merkittävä rooli, kuten myös Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen toteaa: 

Suomeen on jo muodostunut myös kyberpuolustuksen reservi, jota kehitetään ja laajennetaan koko ajan. Varusmiespalveluksen voi suorittaa kybervarusmiehenä. Kybervarusmiehiksi koulutetaan kaksi saapumiserää vuodessa. Jokaiseen saapumiserään valitaan pääsykokeen perusteella 15-20 sopivinta hakijaa. Kybervarusmiehen tehtävän palvelusaika on 255 päivää. Lisäksi jokaisesta saapumiserästä koulutetaan johtajatehtäviin muutamia varusmiehiä, joiden palvelusaika on 347 päivää. Varusmiehet valitaan jatkossa kybertehtäviin ennen palveluksen aloitusta erikoisjoukkohaussa. 


Kuva: Puolustusvoimat / Ossi Hietala

Kybervarusmiesten palvelus alkaa Panssariprikaatissa, jossa heille annetaan kuusi viikkoa kestävä sotilaan peruskoulutus alokasjakson aikana. Alokasjakson jälkeen kybervarusmiehet siirtyvät 12 viikon pituiseen erikoiskoulutukseen Johtamisjärjestelmäkouluun Riihimäelle. Lisätietoja mm. hakemisesta kybervarusmieskoulutukseen saat Puolustusvoimien verkkosivuilta.

Kyberpuolustuksen tehtäviin reservissä on mahdollisuus päästä myös siinä tapauksessa, ettei ole suorittanut varusmiespalvelusta kybertehtävissä tai joissain tapauksissa myös, vaikkei olisi suorittanut varusmiespalvelusta lainkaan. Poikkeusajan olojen sijoituksen kybertehtävissä voi saada esimerkiksi Maanpuolustuskoulutus MPK:n kurssien kautta. Kursseille voi toki osallistua myös ilman tavoitetta uudesta reservin sijoituksesta – kuten tällä kurssilla on jo aiemmin todettu, kyberturvallisuuden varmistaminen on meidän kaikkein asia.

MPK:n kyberturvallisuuden koulutusohjelma on nousujohteinen, ja tämä ”Kansalaisen kyberturvallisuus” -verkkokurssi on sen ensimmäinen kurssi. Tämän kurssin suorittamisen jälkeen osaamisensa kehittämistä voi jatkaa perus-, jatko- ja erikoistason kursseilla. Jos kyberturvallisuus kiinnostaa, älä arkaile MPK:n kursseille osallistumista: kaikille löytyy sopivia kursseja, ne ovat edullisia ja tutustut kurssien aikana uusiin mukaviin ihmisiinkin! Lisätietoja MPK:n järjestämästä kyberturvallisuuden koulutuksesta saat MPK:n kotisivulta.

Viimeksi muutettu: perjantaina 5. huhtikuuta 2024, 12.45