Mitä kyberturvallisuus on?

Kuuntele tämä osuus:

Kyberturvallisuus, digitaalinen turvallisuus, tietoturvallisuus... Sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tämä pitää paikkansa myös digitaalisen maailman turvallisuuden osalta. 

Kuunnellaan, kuinka kyberturvallisuuden työelämäprofessorit Martti Lehto Jyväskylän yliopistosta ja Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta määrittelevät kyberturvallisuuden.


Kyberturvallisuus on siis digitaalisen maailman turvallisuutta. Tämä turvallisuus liittyy kaikkeen, mitä digitaalisessa maailmassa tapahtuu, kuten sosiaalisessa mediassa viestittelyyn, sekä kerrostalon etäohjattavaan lämmitysjärjestelmään. 

Digitalisaatio vaikuttaa nykyisin kaikkeen toimintaamme, mukaan lukien myös fyysisessä maailmassa. Digitaalisen maailman uhatkin vaikuttavat myös fyysiseen maailmaan ja arkeemme.

Meistä jokainen käyttää päivittäin erilaisia digitaalisen maailman palveluita. Jokainen onkin omalta osaltaan vastuussa digitaalisen maailman turvallisuudesta. Digitaalisessa maailmassa pienistä asioista voi nopeasti tulla suuria asioita. Jopa yksi heikko salasana voi pahimmillaan johtaa esimerkiksi kriittisen infrastruktuurin vaarantumiseen. 


Viimeksi muutettu: torstaina 20. kesäkuuta 2024, 09.11