Section outline

  • kyberturvallisuus kuuluu kaikille

    • Kuuntele koko teema:



      Digitalisaation myötä myös kysymys kyberturvallisuudesta on noussut esille. Mitä tämä kyberturvallisuus oikeastaan sitten on? 

      Aloitetaan ensin pohtimalla miten sinä itse määrittelisit termin "kyberturvallisuus". Voit käyttää tässä apuna kahta alla olevaa tapausta. Mieti samalla miksi kyberturvallisuus koskettaa meitä jokaista?  

      ”Uusi sähköposti. Veronpalautuksia tulossa 1000 euron edestä. Vastahan minä palautukset sain. No mutta tämäpä hyvä. Pitää vain täyttää verkkopankkitunnukset, että saan rahat tilille. Mitä ihmettä, tili tyhjeni!” 

      "Oi, uusi ystäväpyyntö. En kyllä tätä henkilöä tunne, eikä meillä ole yhteisiä kontakteja, mutta vaikuttaa mukavalta. Minäpä lisään hänet."

      Kun olet pohtinut asiaa, kuuntele kuinka muutama muu suomalainen vastasi samaan kysymykseen.  (Voit lukea vastaukset tekstivastineesta.)

      Kuten voi huomata, kyberturvallisuuteen liittyy hyvin erilaisia käsityksiä ja olettamuksia.

      Tässä osiossa tullaan tarkemmin tarkastelemaan mitä kyberturvallisuus käytännössä tarkoittaa yksilötasolla, miten se näkyy jokaisen arjessa sekä kuinka jokainen voi sitä omalla toiminnallaan edistää. 

      Muista tulevaa kurssisisältöä lukiessasi samalla, että digitaalisuudesta sekä kybermaailmasta on meille ja maailmalle paljon enemmän hyötyä kuin haittaa; Ne helpottavat elämäämme, mahdollistavat yhteydenpidon kontaktiemme kanssa ja tuottavat meille iloa! Älä siis pelkää turhaan, vaikka kurssilla puhutaan erityisesti digitaalisen ympäristön turvallisuudesta ja kybermaailman uhista. Hyvin usein maalais- ja kaupunkilaisjärjellä selviää myös digitaalisessa maailmassa!   

      Osion osaamistavoitteet:

      • Osata määritellä, mitä kyberturvallisuus on.
      • Tunnistaa erilaisia kyberuhkia. 
      • Ymmärtää, ketkä kyberhyökkäyksiä tekevät ja miksi.
      • Ymmärtää, kuinka omilla teoilla ja ratkaisuilla voi vaikuttaa omaan digitaaliseen turvallisuuteen.