Kotimaisen ruoan alhainen arvostus

Kotimaisen ruoan alhainen arvostus

Saana Hernesniemi -
Vastausten määrä: 0

Suomessa valitettavasti tuetaan myös tätä ruoantuotannon globalisoitumista, joka ei ole hyvä asia siinä mielessä, että se lisää maapallon energiiakuormitusta ja vähentää sen biodiversiteettia. Vähentämällä kulutusta myös ruoan suhteen ja suosimalla kotimaista tuotantoa, voitaisiin tukea paikallista ruoantuotantoa ja työllistää lisää ihmisiä sen pariin autioituville maaseuduille. Varsnkin, kun Suomessa siihen olisi käytännössäkin resursseja, toisin kuin saastuneemissa ja väestörikkaammissa maissa. Kiinalainen luomuinkivääri oli myynnissä paikallisessa ruokakaupassa, vaikka myös Suomessa pystyttäisiin ainakin osan vuotta kasvattamaan luomuinkivääriä ilman edes kovin suuria panostuksia. Myös voisi miettiä, tarvitseeko hedelmäosastolla on niin monipuolinen valikoima vai korvattaisiinko osa vaikka tarjonnasta kotimaisella luomutuotannolla tai vertikaaliviljellyillä kasveilla. Ravintoarvollisesti ne varmaankin vastaisivat hyvinkin ulkomaalaisten tehotuotettujen hedelmien ravintoarvoja ilman torjunta-ainejäämiä. 
Suomessa tosin tässäkin on ongelmana mm.halpatyövoiman käyttö, eli suomalaiset mieluummin ulkoistavat työt ulkomaalaisille kuin suostuvat tekemään työtä itse, koska siitä ei monien mielestä makseta tarpeeksi työn raskauteen nähden. Siisti toimistotyökin houkuttaa enemmän. Omavaraisuutta olisi kuitenkin mahdollista nostaa. Suomessa on kuitenkin paikallisia elintarvikejalostukseen keskittyneitä tehtaita, joissa tehdään kotimaisista raaka-aineista kotimaista ruokaa. Paikallisuutta siis jollain lailla suositaankin isommassakin mittakaavassa, kun se on mahdollista. Mm. Suomessa on useita kotimaisia pienleipomoita, jotka tuottavat paikallisesti leipää ja pullaa ja lisäksi vievät sitä kauemmaksikin Suomessa kuin vain oman maakunnan sisälle. Kotimaisuusasteen lisäämiseen käytettävissä olevia markkinarakoja ei vielä varmastikaan ole vielä kaikkia täytetty.