Käsitykseni ihmisen roolista maapallolla

Käsitykseni ihmisen roolista maapallolla

Miriam Owusu -
Vastausten määrä: 4

Ajattelen, että ihminen on eläinlaji siinä missä muutkin ja osa luontoa eikä siitä irrallinen. Ihminen on toiminnallaan vaikuttanut laajamittaisesti ympäröivään luontoon ja sen kadottamiseen etenkin teollistumisen myötä. Viittaan ihmisellä kuitenkin globaalin pohjoiseen, sillä tutkimustiedon mukaan globaalin etelän ihmiset kuluttavat marginaalisen määrän verran luonnonvaroja kuin esimerkiksi ihmiset länsimaissa keskimäärin. Sillä ihmisellä on nykytietämyksen mukaan nisäkkäistä kehittynein älykkyys ja tietoisuus, olemme myös siksi vastuussa aiheuttamastaan tuhosta ja ylikuluttamisesta. Älykkyys on mahdollistanut muun muassa teknologisen kehittymisen ja elintason nousun, mutta samalla nämä teknologiat (kuten fossiilisten polttoaineiden käyttö) ovat vaikuttaneet haitallisesti maapallon tilaan. 

Käsitykseni on peräisin kasvatuksestani sekä ympäristöpsykologian ja globaalin kehitystutkimuksen näkökulmista.

Vastaus Miriam Owusu

Vs: Käsitykseni ihmisen roolista maapallolla

Pia Pyhtilä -
Vastaan tähän oikeastaan vain jatkaakseni keskustelunomaisesti sitä, että mainitsemasi älykkyyden huomioonottaen onkin aivan käsittämätöntä, miten emme ihmiskuntana kykene myös järkevästi luomaan yhteinäsempää systeemiä, jolla kykenisimme suojelemaan meille elintärkeitä asioita kuten vesistöjä ja puhdasta ilmaa. Niinkin yksinkertainen asia kuin energian tuhlaaminen aivan tarpeettomien tavaroiden valmistamiseen pitäisi pystyä estämään tai oikeastaan yhteisesti päättämään sen lopettaminen, mutta emme kykene kehittämiemme markkinavoimien edessä toimimaan kokonaisvaltaisesti siinäkään. Näin ollen tuntuu välillä, että olemmeko sittenkään niin älykkäitä, kun emme kuitenkaan näe vastuuta tuottamisesta niin suurena, kuin tuottamisen aloittamisen.
Vastaus Pia Pyhtilä

Vs: Käsitykseni ihmisen roolista maapallolla

Riina Rytivaara -
Minun käsitykseni ihmisen roolista maapallolla on myöskin se, että olemme eläinlaji muiden joukossa ja toki älykkäitä ja siksi olemme kyenneet levittäytymään tehokkaasti ympäri maapalloa ja selviytymään monenlaisissa olosuhteissa. Minuakin ihmetyttää miksi tuhoamme ainoaa elinympäristöämme ja miksi kohtuus ei riitä eikä resurssien käyttö jakaudu tasaisesti ihmistenkään kesken, puhumattakaan ihmisten ja muiden lajien välillä. Ajattelen ehkä siten, että ihminenkään ei ole (ainakaan vielä!) niin edistynyt ajattelussaan, että pystyisi ajattelemaan niin laajassa perspektiivissä kuin koko maapallo ja kaikki lajit, vaan omat tarpeet ja oman "heimon"/perheen/lähipiirin tarpeet menevät muun edelle. .
Vastaus Riina Rytivaara

Vs: Käsitykseni ihmisen roolista maapallolla

Saana Hernesniemi -
Mielestäni ihmisessä on ominaisuuksia, jotka auttavat selviytymisessä, mutta toisaalta kääntyvät itseään vastaan. Ahneus ja itsekkyys ovat minusta huonoimmat ominaisuudet maapallon hyvinvointia ajatellen. Planetaarista hyvinvointia onkin sanottu ihmiskunnan suurimmaksi oppimistehtäväksi,ja minustakin se tuntuu lähes ylivoimaiselta saavuttaa, koska ihmisten toiminta luonnon hyväksi tuntuu edelleen vain nysväämiseltä. Voimme kuitenkin niissä pienissä rajoissa ja resursseilla, joita meillä on käytössä, edistää omalta vähäiseltä osaltamme maapallon säilymistä lajirikkaana ja puhtaana vielä tästä eteenpäinkin. Se kuitenkin vaatii aktiivisia toimia suunnan muuttamisen eteen ja suuria ponnistuksia monilta yhteisöiltä, jotka voivat asioihin vaikuttaa. Ajan saatossa ihminen on kehittynyt hyvinkin sosiaaliseksi eläimeksi ja taitavaksi tekijäksi monilla elämän aloilla. Tämä lienee peruja jo metsästäjä-keräilijäajoilta, joissa heimoyhteys ja oman lauman selviytyminen oli tärkeintä. Samalla periaatteella ihmisyhteisöt voivat edelleen yhdistää tietotaitonsa ja viedä joukolla kehitystä eteenpäin. Se kuitenkin vaatii juuri ajattelutapojen ja muiden totuttujen tapojen muutosta ja uudenlaisia innovaatioita,jotka perustuvat kestävään kehitykseen. Omaa toimintaa on alettava ajattelemaan siltä kannalta, mitä vaikutusta sillä on esimerkiksi lähiympäristöön tai jopa maailman laajuisesti. Monilla alueilla, joilla asuu ihmisiä, on myös erilaisia ekosysteemeitä, joihin ihmisten toiminta vaikuttaa joko suoraan tai välillisesti.
Vastaus Saana Hernesniemi

Re: Vs: Käsitykseni ihmisen roolista maapallolla

Anna Piiroinen -
Olen viime aikoina itsekseni todennut, että jos maailman meno tuntuukin käsittämättömältä, kun toimia ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämiseksi ei korkeammilla tahoilla tunnuta saavan aikaan, niin ainakin voin omalta osaltani tehdä niin paljon kuin kulloisillakin resursseilla kykenen. Harjoitamme puolisoni kanssa maataloutta, ja siinä voimme toimintaperiaatteillamme tehdä paljon paikallisen ympäristön eteen ja parhaassa tapauksessa toimia jopa jonkinlaisina suunnannäyttäjinä. Tuleville lapsillemme toivon pystyväni iskostamaan luontoa ja planeettaa kunnioittavan ajattelutavan, ja sen muodostaminen vaatii vielä itseltänikin paljon työtä. Helposti huomaa eläneensä suuren osan elämäänsä ilman, että planeetan hyvinvointi oikeasti on ollut mielessä, minkä tajuaminen toisinaan kylmää mieltä. Jaksan kuitenkin vielä uskoa, että muutosta voi saada aikaan myös ruohonjuuritasolta ylöspäin, ja omien ajatus- ja toimintamallien uudelleenohjelmointi lienee olennainen lähtökohta.