Aiheen kuvaus



  • Tervetuloa Kehosta mitattava hyvinvointitieto -kurssille (2 op)!


    Tämä kaikille avoin kurssi on suunnattu jokaiselle hyvinvoinnista kiinnostuneelle, eikä sen suorittaminen vaadi aikaisempaa tietoa aiheesta. Kurssi tarjoaa tutkimukseen perustuvaa tietoa fyysisen hyvinvoinnin osa-alueista ja siitä, mitä ihmisen hyvinvoinnista voidaan mitata, mitä mittauksista voidaan päätellä ja kuinka tietoa voidaan soveltaa hyvinvoinnin edistämiseen.

    Katso ensin kurssin esittelyvideo ja tutustu huolella kurssin suoritusohjeisiin, jotka löydät "Kurssin ohjeet" -välilehdeltä.

    Huom. Kaikista kurssin videoista on saatavilla tekstitykset. Löydät tekstityksen klikkaamalla videoruudun lainausmerkkikuvaketta.

    Hyvinvointi on monisyinen asia, jonka ymmärrämme olevan tärkeää jokapäiväisen elämämme sujumisen kannalta, mutta jota on äärimmäisen vaikeaa yksiselitteisesti mitata. Omaa kokemusta hyvinvoinnista arvioidaan tutkimuksissa lähinnä erilaisten kyselyjen avulla.  Tällä kurssilla tarkastelemme fyysistä hyvinvointia mitattavissa olevien, hyvinvointiin tunnetusti yhteydessä olevien osatekijöiden kautta. Kurssimme on jaettu useampaan osioon, jotka kaikki käsittelevät jotakin hyvinvointiimme vaikuttavaa helpommin mitattavissa olevaa asiaa. 

    Opintojakso rakentuu kolmen pääteeman ympärille:

    Fyysinen kunto
    • Fyysisen kunnon osa-alueet
    • Kestävyyskunnon arviointi levossa
    • Kestävyyskunnon arviointi sykkeen avulla
    • Hapenottokyvyn mittaaminen

    Fyysinen aktiivisuus ja harjoittelu
    • Liikkumisen suositukset
    • Aktiivisuuden mittaamisen perusteet ja energiankulutus
    • Raakasignaalista aktiivisuusminuutteihin
    • Voimaharjoittelun mittaaminen
    • Fyysisen harjoittelun perusperiaatteet

    Kuormittuminen ja palautuminen
    • Palautuminen ja sykevälivaihtelu
    • Uni ja EEG
    • Ravitsemus hyvinvoinnin edistäjänä


    Osaamistavoitteet

    Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa  

    • kuvata tavanomaisimpien hyvinvointimuuttujien, kuten fyysisen kunnon, fyysisen aktiivisuuden, unen ja palautumisen mittausperiaatteet ja mittaustarkkuuden. 
    • tulkita tavanomaisista hyvinvointimittareista saatavaa tietoa.
    • soveltaa mittareista saatavaa tietoa hyvinvoinnin edistämiseen.


    Lämpimästi tervetuloa opiskelemaan!


    Kurssin tekijät

    Laura Karavirta (LitT), Heikki Peltonen (LitT), Timo Rantalainen (LitT), Maria Schildt (LitT), Tuuli Suominen (TtT, LitM), Katja Waller (TtT), Jan Wikgren (FT)

    Kiitokset: Ville Halttunen, Enni-Maria Hietavala, Tiina Hoffman, Juha Hulmi, Liisa Kallio, Lasse Kautto, Tume Koskela, Laura Löytömäki, Jari Niemi, Olli-Pekka Nuuttila, Maiju Valkeinen, Anne Viljanen


    Materiaalin tekijänoikeudet

    Creative Commons -lisenssi
    Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


    Tämän kurssin ja siihen sisältyvän materiaalin tekijänoikeudet kuuluvat materiaalin tekijöille. Tätä verkkokurssia ja siihen sisältyvää materiaalia saa vapaasti käyttää ei-kaupalliseen koulutukseen esimerkiksi oppilaitoksissa, julkishallinnossa, julkisoikeudellisissa tai aatteellisissa yhdistyksissä sekä muissa näihin verrattavissa yhteisöissä. Kurssin ja siihen sisältyvän materiaalin käyttö kaupallisessa koulutuksessa ei ole sallittua. Materiaalia käytettäessäsi Sinun tulee aina kertoa sen olevan peräisin Jyväskylän yliopiston Kehosta mitattava hyvinvointitieto -verkkokurssista. Et saa käyttää materiaalia muiden teosten osana tai muokata sitä edelleen. Linkitetyn sisällön osalta CC-lisensointi ei ole voimassa, vaan Sinun tulee itse varmistua siitä, miten voit mahdollisesti käyttää linkitettyä sisältöä. Olemme tehneet parhaamme, jotta kurssisisällössä olisi vain sellaista materiaalia, joiden käyttöön meillä on oikeus ja pyrkineet huolehtimaan siitä, että ulkoiset linkit on toteutettu linkitetyn sisällön oikeudenomistajien vaatimusten mukaisesti. Jos Sinulla tai edustamallasi yhteisöllä on kuitenkin huomautettavaa kurssin sisältämästä materiaalista, olethan yhteydessä kurssin vastuuopettajaan.

    Huom! Seuraavat kurssimateriaalin sisältämät kohteet eivät kuulu Creative Commons -lisensoinnin piiriin: linkitetty sisältö, piirros- ja valokuvat, videoissa käytetyt renderöidyt alku- ja lopputunnukset äänineen, organisaatioiden logot, podcasteissa käytetyt äänitehosteet, kurssialustan tekninen toteutus, lähdekoodi ja graafiset elementit.