Section outline

    • Tervetuloa oppimaan informaatioturvallisuudesta!

         

         

      Kurssin edetessä ymmärrät paremmin miten perinpohjaisilla tavoilla informaatiolla, eli merkityksisellä sisällöllä voidaan vaikuttaa ihmiseen. Kasvaneen ymmärryksen myötä kohennat omaa ja lähipiirisi turvallisuutta. Opit myös tunnistamaan ja hallitsemaan tilanteita, joissa sinuun tai ympäristöösi pyritään vaikuttamaan valikoitua ja/tai pahatahtoista informaatiota hyödyntämällä.  

      Informaatioturvallisuus ei tarkoita tietoturvallisuutta tai tietosuojaa. Informaatioturvallisuus tarkoittaa kykyä tai tilaa, jossa mieleemme kohdistuvat vaikuttamisyritykset tunnistetaan ja hallitaan; ainakin osittain. Informaatioturvallisuudessa on siis ennen kaikkea kyse yksilön ja yhteisön taidoista, joilla pidetään kiinni tyyneydestä, harkintakyvystä ja itsenäisestä ajattelusta tilanteissa, joissa näitä pyritään tarkoituksellisesti ja joskus myös pahantahoisesti horjuttamaan. 

      Harhaanjohtamisella tai huijaamisella ihmisen toimintaan vaikuttaminen ei ole ilmiönä uusi. Etenevissä määrin digitalisoituva maailmamme on kuitenkin mahdollistanut samojen ”likaisten temppujen” hienostuneemman ja tehokkaamman käytön. Tällaisesta toiminnasta puhutaan usein informaatiovaikuttamisena. Termi on pitää kuitenkin sisällään muutakin kuin pahantahtoista tiedolla vaikuttamista, sillä tiedolla voidaan vaikuttaa monin eri tavoin – myös hyväntahtoisesti tai neutraalisti. Yleisesti voidaankin sanoa, että terminä informaatiovaikuttaminen on pohjimmiltaan neutraali eikä se ota kantaa siihen, millaisia motiivit tai toimintatavat ovat. 

      Vaikutusyritysten vastustamisessa olennaista on harjoittaa kykyämme tunnistaa ja ymmärtää mieltemme rajoitteet ja taipumukset. Keskeisimmät rajoitteemme koskevat kykyämme ajatella selkeästi, muistaa tarkasti ja tehdä harkittuja päätöksiä. Nämä rajoitteet ovat ilmeisiä: unohdamme säännönmukaisesti tärkeitä päivämääriä ja teemme toistuvasti hätiköityjä johtopäätöksiä. Tiedämme, että tällaisia asioita tapahtuu jatkuvasti eikä ole syytä olettaa, etteikö niitä tulisi tapahtumaan vastaisuudessakin. Emme myöskään ole niin rationaalisia, maltillisia saati avoimia uudelle tiedolle kuin haluaisimme ajatella. Tämän tietävät myös vihamieliset toimijat. Ihminen on erehtynyt, erehtyy paraikaa ja myös tulee erehtymään. Näitä ominaisuuksiamme on käytetty, käytetään ja tullaan käyttämään hyväksi. 

      Kurssin alussa opit, kuinka uusilta vaikuttavat harhautukset ovat tuttuja jo tuhansien vuosien takaa ja kuinka hämmentävän tehokkaasti vanhat keinot edelleen purevat. Huomaat yhtä lailla ihmisen ajattelua käsittelevissä osioissa itsestäsi ja lähipiiristäsi ajattelun ongelmia, joista et kenties edes ollut tietoinen ennen kurssin aloittamista. Pääset myös perehtymään tehokkaisiin ajattelustrategioihin, joilla ratkoa erityisen vaikeita pulmia sekä kuulemaan siitä, miten tehokkaasti perätön väite oikeastaan leviääkään. 

      Ymmärrettyäsi ihmisiin vaikuttamisen perusperiaatteet ja huijausten historian suuret linjat, sukellamme kurssilla syvemmälle ihmiskunnan historian tehokkaimpaan tiedon, valheen sekä kaikkien niiden välimuotojen levityskeinoon; siis internetiin. Noin 40-vuotias verkko on lajihistoriamme toistaiseksi tehokkain tiedonvälityskeino, jonka vaikutukset ihmisyhteisöihin ovat vielä monilta osin kehkeytymässä. Vaikutuskanavana sen voima on kuitenkin kiistämätön ja kattavuudessaan se on ainutkertainen. 

      Välineiden lisäksi perehdymme myös niihin tekniikoihin, joita vaikuttamisessa on todetusti käytetty. Manipuloinnin välineistä mestarillisen esimerkin tarjoavat piilevään poliittiseen mielipiteenmuokkaukseen liiketoimintansa perustanut Cambridge Analytica. Tutustumme myös informaatiosodankäynnin valtakeskittymiin: Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Venäjään. 

      Kurssin loppupuolella katsomme kotimaamme tilannetta. Etsimme vastausta siihen, miten Suomessa puolustaudutaan pahantahtoiselta informaatiovaikuttamiselta. Tiedämme kyllä puolustusvoimien suojaavan rajojamme, mutta kuka oikeastaan suojaa mieliämme? Perehdymme myös niihin vertauskuvallisiin kiiloihin, joilla yhteiskuntaamme pilkotaan osiksi ja niihin keinoihin, joilla kansalaisia usutetaan toisiaan vastaan. 

      Tämä kahden opintopisteen opintokokonaisuus, tai mikään muukaan kurssi, ei todennäköisesti tee sinusta immuunia informaatiovaikuttamisen rikkaalle kirjolle. Tulet kuitenkin ymmärtämään paremmin niitä tapoja, joilla ihmisiin vaikutetaan ja, joilla niiltä suojaudutaan. Kurssin huolellisesti suoritettuasi sekä lopputentin läpäistyäsi on niin sanottu mielesi itsepuolustus entistä paremmalla tolalla. Ymmärrät “likaisten temppujen” laajan kirjon ja tunnistat yleisinhimillisiä sekä yksilöllisiä heikkouksiasi.  

    • Kurssin sisältö 

      Kurssi koostuu seuraavista kokonaisuuksista, sekä niiden alaotsikoista:

      1. Johdanto
      2. Ihmisiin vaikuttamisen historia
      3. Ihminen vaikutuksen kohteena
      4. Digitalisaatio ja informaatiovaikuttaminen
      5. Informaatiosodankäynnit valtakeskittymät
      6. Informaatiopuolustus ja strateginen viestintä
      7. Demokratia, media ja yhteiskunnallinen muutos
      8. Informaatioturvallisuuden tulevaisuus
      9.  Lopputentti

      Hakemisto kurssin osista on Moodlen vasemmassa reunassa. Mikäli valikko ei ole näkyvillä, saat avattua sen yläreunassa olevasta valikkoa kuvaavasta napista. 

      Suorittaaksesi kurssin on sinun läpäistävä kuusi oikein/väärin-tyyppistä välitenttiä sekä lopputentti. Välitentit koostuvat neljästä kysymyksestä, joista sinun tulee saada kolme oikein. Välintentin tekemiseen on aikaa neljä minuuttia ja yrityskertoja ei ole rajattu.

      Lopputentti koostuu kymmenestä kysymyksestä, joista oikein on oltava seitsemän. Lopputentin suoritukseen on aikaa 10 minuuttia, ja saat yrittää sitä halutessasi kolmesti. Kurssi arvostellaan arvosanoilla hyväksytty/hylätty.

      Kurssilla on useita erilaisia videoita ja tekstilajeja, joihin tentit pohjautuvat. Mikäli haluat videoon tekstityksen voit tehdä sen avaamalla Youtube-videon uudessa ikkunassa.

      Luvut rakentuvat edellisissä luvuissa opittuihin asioihin. Tämän vuoksi luennot avautuvat sinulle vasta kun olet suorittanut loppuun edellisen osion.

      Kurssin sisältöä ja rakennetta kehitetään jatkuvasti.  Palautteen kurssista, korjausehdotukset ja havaitut virheet voi ilmoittaa kurssin palautekyselyssä tai kurssin sähköpostilaatikkoon ( kansalaisen-informaatioturva@jyu.fi ). Yhteystiedot löytyvät Moodlen oikeasta sivupalkista.

      Kurssin suorittaminen

      Kun olet suorittanut kurssin, voit ladata opintosuoritusotteen Sisusta.  Katso ohje opintosuoritusotteen lataamiseen. Jyväskylän yliopiston tutkinto-opiskelijoiden ei tarvitse ladata opintorekisteriotetta, vaan suoritukset siirtyvät automaattisesti Sisuun.

      Kurssin suorittaminen perustuu kurssin sähköisen välitenttien sekä lopputentin tekemiseen ja kurssipalautteen antamiseen. Kurssi arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.