2.3 Tekniset ja biologiset kierrot
Kiertotaloutta voidaan kuvata edellisen videon tapaan nuolikuvaajalla, joka pätee useimpiin materiaaleihin. Ellen MacArthur Foundation on luonut lisäksi nk. perhoskuvaajan, jossa kierrot jaetaan teknisiin ja biologisiin kiertoihin. Alla olevassa yksinkertaistetussa perhoskuvaajassa biologiset kierrot näkyvät vasemmalla ja tekniset oikealla.
Usein kiertotaloudesta puhuttaessa tuodaan eniten esille uusiutumattomiin luonnonvaroihin liittyviä kiertoja. Näihin materiaaleihin, kuten metalleihin, liittyvät esimerkit on helppo hahmottaa ja kiertotalouden mahdollisuuksia on runsaasti tarjolla. Raaka-aineen uusiutuvuus ei kuitenkaan tarkoita loputonta saatavuutta ja myös esimerkiksi puumateriaalin tuotantoon kohdistuu aina vain enemmän paineita, kun fossiilista alkuperää olevaa materiaalia korvataan puulla ja biodiversiteettiin liittyvät ongelmat kärjistyvät. On siis tärkeää huolehtia myös hiilen ja ravinteiden mahdollisimman tehokkaista ja mahdollisimman pitkälti luonnollisia vastaavista kierroista.
Seuraavassa videossa kuvataan muutamia esimerkkejä biologisiin kiertoihin liittyvästä kiertotaloudesta. Kannattaa huomioida, että biopohjaisten materiaalien kiertotalous ei kuitenkaan aina kuulu biologisiin kiertoihin. Esimerkiksi jatkokäytössä oleva puumateriaali on teknisen kierron puolella, vaikka kompostiin haketettu puun oksa kuuluu biologisiin kiertoihin. Vastaa videon pohjalta sen alla oleviin kysymyksiin.