kaiken taustalla on internet
 

Mistä Internet muodostuu?

Kuuntela tämä osuus: 

Internetiin kuuluu kaksi tärkeää komponenttia: laitteet ja protokollat

Laitteet

Laitteitaovat tietokoneiden lisäksi laskentatehoa sisältävät laitteet, kuten älypuhelimet ja muut mobiililaitteet sekä monet muut fyysiset laitteet: esimerkiksi tukiasemat, satelliitit ja reitittimet. Yhä useammin myös esimerkiksi kodinkoneissa ja vastaavissa arkemme laitteissakin on laskentatehoa ja verkkoyhteys.

Osa näistä laitteista ja yhteyksistä on hyvin pysyviä, ja ne muodostavat ”internetin selkärangan”. Laitteita, jotka sisältävät haettavaa informaatiota, kutsutaan palvelimiksi tai servereiksi.  Toiset laitteet taas liittyvät ja poistuvat eri verkoista hyvinkin vapaasti ja usein, kuten älypuhelimet. Nämä ovat asiakaslaitteita (clients). 

Nämä kaikki yhdessä muodostavat verkkojen verkon. 




Protokollat

Protokollat eli yhteyskäytännöt säätelevät, miten data liikkuu verkon eri laitteiden välillä. 

Kaksi internetin tärkeintä protokollaa ovat TCP (transmission control protocol) ja IP (internet protocol), jotka molemmat on kehitetty jo 1970-luvulla. Näistä ja monista muista läheisesti toisiinsa liittyvistä tietoliikenneprotokollista puhutaan yhdessä TCP/IP-protokollaperheenä.

IP-protokolla vastaa laitteiden osoitteistamisesta ja verkossa liikkuvien datapakettien reitittämisestä. TCP-protokollan mukaan muodostetaan laitteiden välinen tiedonsiirtoyhteys, järjestetään paketit, ja  hoidetaan kadonneiden pakettien uudelleenlähetys.

Internetin perusprotokolliin ei suunniteltu tietoturvaa tai salausta, koska niitä ei ajateltu käytettävän laajamittaisesti.
Puutteita on jouduttu paikkaamaan myöhemmin uusilla protokollilla.  


Viimeksi muutettu: maanantaina 17. kesäkuuta 2024, 14.41