SUOMALAISET TIETOYHTEISKUNNASSA

Suomalaiset tietoyhteiskunnassa

Kuuntele tämä osuus:


Kuinka digitalisoitunut meidän suomalaisten arki sitten on? Tilastokeskuksen keräämien tietojen mukaan 2020-luvun alussa yli neljä viidesosaa 16-89-vuotiaista suomalaisista käytti Internetiä useasti päivässä. Yhteensä suomalaisista käyttää Internetiä 92 %. Verkon käyttö on viime vuosina yleistynyt enää vanhimmissa ikäryhmissä. 


Suomalaiset käyttävät Internetiä yleisimmin viestintään, medioiden seuraamiseen, ostoksiin ja asioiden hoitamiseen. Nykyään myös erilaisia laitteita ja järjestelmiä, kuten esimerkiksi kodinkoneita sekä lämmitys- ja turvajärjestelmiä, ohjataan netin kautta. Sosiaalista mediaa käyttää noin 70 % suomalaisista. 

Suomalaisten Internetin käyttöä on kansainvälisestikin arvioituna erittäin innokasta. Euroopassa ainoastaan muissa Pohjoismaissa ja Iso-Britanniassa Internetin käyttö on Suomea yleisempää, mutta erot kärjessä ovat pieniä. 

On syytä huomata, että vaikka Internetin käyttö Suomessa on yleistä, ja että Internetiä käyttävät lähes kaikki suomalaiset, on verkon käytössä myös paljon eroja. Monilla suomalaisillakin on merkittäviä ongelmia verkon uusien palveluiden omaksumisessa, ja mm. koulutustaso ja yhteiskunnallinen asema vaikuttavat siihen, miten verkkoa käytetään. Ns. digitaalinen kahtiajako onkin edelleen olemassa myös suomalaisessa yhteiskunnassa, ja digitalisaatio luo ja vahvistaa myös yhteiskunnallista eriarvoisuutta.  

Linkki: Tilastokeskus


Viimeksi muutettu: tiistaina 18. kesäkuuta 2024, 11.43