Liikunta-aktiivisuuden rasittavuuden määritteleminen

Ensimmäisellä luennolla määrittelemme liikunnan rasittavuustasoa Borgin asteikon ja MET-kerrannaisen kautta. Luennolla kerromme myös lyhyesti, millaisin menetelmin liikunta-aktiivisuuden määrää ja rasittavuutta voidaan mitata.


Luentodiat: Liikunnan rasittavuus ja miten liikuntaa mitataan.pdf

Tästä voit tutustua tarkemmin eri aktiivisuuksien MET-kertoimiin.

 

Energiankulutuksen arvioiminen

Toisella luennolla käsittelemme energiankulutusta. Energiankulutus on yksi yleisesti käytetyistä liikunta-aktiivisuuden määrää ja tehoa kuvaavista fysiologisista muuttujista. Luennolla kerromme, mistä osista päivän kokonaisenergiankulutus koostuu ja mitkä asiat vaikuttavat energiankulutukseen. Energiankulutukseen liittyvällä luentotallenteella ohjeistamme, miten voit itse arvioida oman perusaineenvaihduntasi määrän WHO:n laskukaavakkeen avulla. Kaavan avulla voit myös arvioida, kuinka paljon päivän energiankulutuksesi kasvaa liikunnan määrän lisääntyessä. 


Luentodiat: Energiankulutus.pdf

 Tästä pääset tutustumaan Terveyskirjaston energiankulutuslaskuriin eri liikuntamuodoille.

 

Askelten mittaaminen

Kolmas luentotallenne liittyy askelten mittaamiseen askelmittarilla. Tällä tallenteella kerromme perusteita askelmittarin käytöstä ja sen luotettavuudesta. Luennolla pohdimme muun muassa mittaako lantiolla ja ranteessa pidettävät mittarit askeleita samalla tavalla ja voiko eri mittareita vertailla toisiinsa. Lopussa kerromme myös mistä 10 000 askeleen päivätavoite on tullut.


Luentodiat: Askelten mittaaminen.pdf

 

Testaa tietosi

Tässä osiossa tutustuit siihen, miten fyysista aktiivisuutta voidaan seurata eri menetelmiä käyttämällä. Testaa osaamistasi alla olevan testin avulla.

Testaa tietosi testi

Viimeksi muutettu: keskiviikkona 14. elokuuta 2024, 13.14