Arvoanalyysi

Arvoanalyysi on asiantuntijoiden käyttämä ohjauksen työkalu, jota pystyy käyttämään myös itsenäisesti. Kyseessä on nimensä mukaisesti arvomaailman arviointia ja sen hyödyntämistä elämäntapojen muutoksen ja tässä tapauksessa myös oman mielenterveyden tukemisessa liikunnallisen elämäntapamuutoksen kautta. Harjoituksen tarkoituksena on auttaa henkilöä tuntemaan itsensä paremmin ja elämään elämäänsä enemmän omien arvojensa mukaisesti. 

Arvoanalyysissä sovelletaan monia eri menetelmiä ja teorioita, kuten motivoivaa haastattelua, hyväksymis- ja omistautumisterapiaa, sosiokognitiivista teoriaa, itsemääräämisteoriaa ja GAS -tavoitteenasettelemenetelmää. Työterveyslaitoksen arvoanalyysiharjoituksissa, jotka ovat tämän osion päämateriaali, edellä mainitut laajatkin teoriat ja menetelmät ovat muokattu yksinkertaisesti ymmärrettävään muotoon. Kuka tahansa ilman erillistä koulutusta voi siis alkaa tekemään harjoituksia itsenäisesti ohjeiden mukaisesti.

Tehtävänäsi on ensin tutustua Työterveyslaitoksen arvoanalyysiharjoituksiin ja niiden ohjeisiin. Tämän jälkeen tee kyseinen harjoitus joko itsenäisesti itsellesi tai, mikäli haluat harjoitella työkalun käyttöä ohjaustilanteessa niin tee se tutullesi. Jos työskentelet kentällä, voit tehdä harjoituksen myös asiakkaallasi, mikäli hän suostuu siihen. 

Tutustuttuasi työkalun käyttöön ja harjoiteltuasi sen käyttöä, voit tehdä aiheeseen liittyvän tentin. Tämän osion tavoitteena ja tarkoituksena ei ole pelkästään arvoanalyysin harjoittelu vaan myös se, että pysähdyt harjoituksen eri kohdissa pohtimaan, miksi siinä tehdään asioita siten kuin ne tehdään. Arvoanalyysi koostuu neljästä lyhyestä harjoituksesta. Harjoitukset löytyvät Työterveyslaitoksen linkistä sekä alta.

Työterveyslaitoksen arvoanalyysiharjoituksen linkki

Harjoitus 1

Harjoitus 2

Harjoitus 3

Harjoitus 4

Viimeksi muutettu: torstaina 29. elokuuta 2024, 14.39