Ekologinen kompensaatio on hyvin ajankohtainen tutkimusaihe Suomessa ja maailmalla. Poliittisesti vapaaehtoisten ekologisten kompensaatioiden toteutus mahdollistettiin Suomessa vuonna 2023, jolloin sitä koskevat säännökset astuivat voimaan osana uutta luonnonsuojelulakia. 

Ympäristökriiseihin kaivataan ratkaisuja, ja ekologiset kompensaatiot voivat toimia osana niiden selättämistä. Ekologista kompensaatiota osana ilmastonmuutoksen ja luontokadon ratkaisemista käsitellään kurssin osiossa 2. Uskottava ekologinen kompensaatio edellyttää tarkkaa suunnittelua, ja menettelyn väärinkäytöksiä pyritään ehkäisemään yksityiskohtaisella sääntelyllä sekä toteutuksen valvonnalla. Ekologisen kompensaation suunnittelun vaiheita ja siihen liittyviä päätöksiä käsitellään tällä kurssilla osiossa 3, kun taas osio 4 tarjoaa kattavasti tietoa kompensaatioiden sääntelystä ja viranomaisprosessista Suomessa.

Ekologinen kompensaatio vaatii myös luontohaitan ja -hyvityksen tasapainolaskentaa, jotta varmistutaan, että hyvitys toteutuu vähintään samankokoisena kuin aiheutettu haitta. Tällä kurssilla emme kuitenkaan opiskele kompensaatiolaskentaa, vaan kurssi lisää tietouttasi ekologisen kompensaation perusteoriasta. Tämä tieto on välttämätöntä, jotta kompensaatioprosessia voi ymmärtää kokonaisvaltaisesti. Laskentaan pureudutaan myöhemmin julkaistavalla ekologisen kompensaation jatkokurssilla. 

Ekologisen kompensaation sääntelyn lähtökohtana on Suomessa ollut viherpesun ehkäisy ja luonnon kokonaisheikentymättömyyden tavoitetta aidosti edistävän menettelyn kehittäminen. Globaalisti ekologista kompensaatiota käytetään ja kehitetään laajasti, ja odotuksia ja kiinnostusta menettelyä kohtaan tiedetään olevan myös Suomessa. Tutustumme ekologisen kompensaation markkinoihin, toimijoihin ja kahteen Suomessa toteutettuun ekologisen kompensaation pilottiin osiossa 5. 

Ekologinen kompensaatio on ollut käytössä lukuisissa muissa valtioissa jo pitkään, ja se on saanut osakseen väärinkäytöksiin liittyvää kritiikkiä. Menettelyn käyttöönoton ja käytön haasteisiin tutustumme kurssin viimeisessä teoriaosiossa (osio 6).

Viimeksi muutettu: keskiviikkona 16. lokakuuta 2024, 15.32