Kurssin ohjeet
Ilmoittautuminen
Vain kurssille ilmoittautuneet voivat tehdä arvioitavia tehtäviä ja saada kurssista arvosanan opintorekisteriin. Jos et ole vielä ilmoittautunut kurssille, tee se tästä. Kurssimateriaalit ovat avoimesti kaikkien tutustuttavissa ilmoittauduit tai et.
Sisältö
Tällä kurssilla tutustut ekologiseen kompensaatioon, eli ihmistoiminnan aiheuttamien luontohaittojen hyvittämiseen, jonka tavoitteena on säilyttää ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta. Kurssin tarkoitus on auttaa hahmottamaan ekologista kompensaatiota yhtenä työkaluna aikamme merkittävimpien ympäristöongelmien, luontokadon ja ilmastonmuutoksen, ratkaisemiseen.
Kurssilla opit ymmärtämään ekologisen kompensaation sanastoa ja keskeisimpiä periaatteita. Opetusmateriaalit tarjoavat tietoa ekologisen kompensaation suunnittelusta ja toteutuksesta sekä kansallisesta lainsäädännöstä ja viranomaisprosessista. Kurssi esittelee ekologisen kompensaation toimijakenttää ja mahdollisuuksia menettelyn ympärille rakentuvan järjestelmän luomisessa. Kurssilla pohditaan, mikä on ekologisen kompensaation merkitys luonnonsuojelun keinovalikoimassa. Ekologinen kompensaatio on herättänyt myös huolta viherpesusta. Tällä kurssilla kerrotaan, mitä pitää huomioida, ettei kompensaatiosta tule viherpesun välinettä.
Kurssin aiheisiin tutustutaan tekstimuotoisten oppimateriaalien, videoiden ja podcastien avulla. Jokainen osio sisältää myös aktivoivia tehtäviä, joista saa automaattisen palautteen.
Osaamistavoitteet
Tämän opintojakson suoritettuasi:
- ymmärrät ekologisen kompensaation tavoitteen, eli luontokadon pysäyttämisen, välttämättömyyden elonkirjon ja ihmislajin tulevaisuuden turvaamisessa.
- osaat määritellä ekologisen kompensaation sekä kuvata sen osana luonnonsuojelullista arvojärjestystä ja keinovalikoimaa.
- kykenet kriittisesti arvioimaan ekologisen kompensaation käyttöä ja tuloksellisuutta erilaisissa yhteiskunnallisissa hankkeissa.
- tunnet vapaaehtoisen ekologisen kompensaation tekniseen toteutukseen vaikuttavat keskeisimmät päätökset ja niihin kytkeytyvän kansallisen lainsäädännön.
- tunnistat ekologisen kompensaation vahvuudet ja haasteet luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä ja vahvistamisessa.
Suorittaminen ja arviointi
Kyseessä on kokonaan Jyväskylän yliopiston Online Courses -oppimisympäristössä suoritettava verkkokurssi.
- Kurssin laajuus on 1 op, mikä vastaa 27 h suoritusaikaa.
- Kurssi koostuu kaiken kaikkiaan kuudesta teoriaosiosta, joiden sisältö on jaettu teemoittain eri sivuille.
- Osiosta toiseen pääset siirtymään kurssin etusivun kautta. Etene kurssilla numerojärjestyksessä osio kerrallaan. Edelliset osiot auttavat sinua ymmärtämään seuraavien sisältöjä.
Kurssin arviointi tapahtuu asteikolla hyväksytty/hylätty. Saadaksesi hyväksytyn arvosanan sinun tulee saada suoritusmerkintä kaikista kurssin pakollisista tehtävistä. Tenteissä tulee saada 75 % vastauksista oikein, jotta suoritus hyväksytään. Käytännössä tämä vaatii, että kahdeksasta kysymyksestä kuuteen on vastattu oikein.
Kurssin pakolliset tehtävät:
- Testaa osaamisesi -tentit, jotka löytyvät omalta sivultaan osion lopusta. Tenttejä on osioissa 2-5. Huomaathan, että tentin kysymykset liittyvät kyseessä olevan osion kaikkiin materiaaleihin.
- Reflektointi/keskustelutehtävä osiossa 6, johon täytyy palauttaa vähintään yksi keskustelunaloitus ja vähintään yksi vastaus jonkun toisen aloittamaan keskusteluun.
- Itsearviointi Lopuksi -osiossa
Aikataulutus
Voit suorittaa kurssin täysin omassa tahdissasi. Ota nyt aikaa ja suunnittele viikkotasolla, milloin aiot kurssia edistää.
Suositus kurssin suoritusajaksi on 4 viikkoa, mikä tarkoittaa n. 7 h viikoittaista työskentelyaikaa.
Tässä ohjeellinen aikatauluehdotus suunnittelun tueksi:
Edistymisen seuranta
Voit seurata edistymistäsi kurssilla tietääksesi, missä vaiheessa kurssia olet menossa. Lue ohje.
Yhteystiedot
Mikäli sinulla on kysyttävää kurssin sisällöistä, tehtävistä tai opiskelusta, olethan yhteydessä kurssin vastuuopettajaan, yliopistonlehtori Panu Halmeeseen, joko kurssialueen oikean yläkulman puhekuplan kautta tai sähköpostitse: panu.halme@jyu.fi
Ilmoittautumiseen ja opintosuorituksiin liittyen, ota yhteyttä Jyväskylän avoimen yliopiston opintojen palvelupisteeseen HelpJYU:n lomakkeen kautta. Huomioi, että täytät JYUavoimen lomakkeen etkä JYU:n lomaketta.
Kurssialueen käyttöön liittyvissä, teknisissä pulmatilanteissa voit täyttää HelpJYU:n lomakkeen.
Opintojakson tekijät
Kurssi on valmisteltu JYU.Wisdomin toimesta Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston yhteisessä OVI-hankkeessa osana Maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -hankekokonaisuutta yhteistyössä Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman BOOST for biodiversity offsets -hankkeen kanssa. Lämpimät kiitokset hankkeen rahoittajalle ja yhteistyökumppaneillemme!
Tämän kurssin päätekijänä toimi JYU.Wisdomin hanketiimi, johon kuuluivat:
- Projektisuunnittelija Laura Kauniskangas, Jyväskylän yliopisto
- Projektisuunnittelija Helmi Jyrkkänen, Jyväskylän yliopisto
- Väitöskirjatutkija Linda Mustajärvi, Jyväskylän yliopisto
- Tutkijatohtori Hanna Kalliolevo, Jyväskylän yliopisto
- Professori Janne Kotiaho, Jyväskylän yliopisto
Kiitämme arvokkaista kommenteista ja kehitysehdotuksista kaikkia materiaaleihin etukäteen tutustuneita ekologisen kompensaation asiantuntijoita. Erityiskiitokset tutkijatohtori Eini Nieminen Jyväskylän yliopistosta, yliopistonlehtori Panu Halme Jyväskylän yliopistosta, ilmastoasiantuntija Anna-Kaisa Tupala Keski-Suomen liitosta, ylitarkastaja Salli Uljas Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, väitöskirjatutkija Sami El Geneidy Jyväskylän yliopistosta, projektiasiantuntija Anna-Stina Kuula Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja JYU:n jatkuvan oppimisen tukitiimi avustanne kurssin videoiden ja podcastien toteuttamisessa.