1.1 Yleistietoa MOOCeista
Mikä on MOOC?
Jyväskylän yliopiston MOOCeja varten on pystytetty JYU Online Courses -oppimisympäristö, joka vastaa massatoteutusten järjestämisen tarpeeseen. JYU Online Courses ei ole kopio JYU Moodlesta, vaan oma erillinen järjestelmänsä.
MOOC on toteutustavaltaan kevyt kurssi (enintään 1-2 op), jolla opiskelija pystyy lisäämään osaamistaan tietystä aihealueesta. Sisältö on usein monimediaista, eli monipuolinen sekoitus tekstiä, videoita, kuvituskuvia sekä podcasteja. Monimediaistaminen voi tarkoittaa myös sitä, että sisällöstä tarjotaan vaihtoehtoinen opiskelutapa; esimerkiksi videon voi halutessaan kuunnella myös podcast-versiona. Interaktiivisuutta voidaan lisätä esimerkiksi ThingLinkin, H5P:n ja Infogramin avulla, joista jokainen on jatkuvan oppimisen tuotannon tukitiimin tukema sovellus.
Kurssin sisällöt ovat yleisilmeeltään kevyitä ja jaksotettuja. Videot ovat usein lyhyitä, noin 5-10 minuutin mittaisia. Lyhyehkö kesto tarkoittaa sitä, että pidemmät luennot ja puheenvuorot tulee pilkkoa lyhyempiin osiin. Tämä tarkoittaa sitä, että sisältöjen suunnittelu- ja käsikirjoitusvaiheessa kiinnitetään huomiota siihen, että esimerkiksi luento rakennetaan muotoon, mikä voidaan pätkiä lyhyempiin osiin luontevasti.
Opiskelijoiden tulee voida opiskella opintojaksoja omaan tahtiin paikasta, ajasta tai laitteesta riippumatta. Kurssia suunnitellessa on tärkeä muistaa muotoilla sisällöt sellaiseen formaattiin, joka mahdollistaa opiskelun ja tehtävien tekemisen niin älypuhelimella ruuhkabussissa kuin rauhassa tietokoneen ääressä. Tämän takia esimerkiksi pitkiä essee-tyylisiä tehtäviä tulee välttää.
Kurssi ei voi sisältää pakollisia aikaan tai paikkaan sidottuja tapaamisia, joihin opiskelijoiden edellytetään osallistuvan: kurssin tulee olla suoritustavaltaan sellainen, minkä voi opiskella omaan tahtiinsa. Toisekseen kurssin opiskelijat saattavat tulla eri puolilta maailmaa ja näin ollen jo pelkät aikaerot voivat muodostua haasteeksi.