Strategiat

Kuuntele tämä osio:

Yhteiskuntaan kohdistuvat uhat ovat jatkuvassa muutostilassa. Uusina uhkamuotoina ovat nousseet mm. erilaiset hybridiuhat, joissa hyödynnetään kyberhyökkäyksiä. 

Erilaisiin uhkakuviin vastaamisen mahdollistamiseksi kokonaisturvallisuuden malli on jaettu hallinnonalakohtaisiin tai poikkihallinnollisiin strategioihin, toimeenpano-ohjelmiin ja muihin asiakirjoihin. 

Kokonaisturvallisuuden yhteistoimintamalli on osa yhteiskunnan turvallisuusstrategiaa (pdf). Tämä strategia on valtioneuvoston periaatepäätös. Sen tarkoitus on yhtenäistää varautumisen kansallisia periaatteita sekä ohjata hallinnonalan varautumista. 

Osana kokonaisturvallisuuden mallia on luotu myös kyberturvallisuusstrategia (pdf). Se sisältää kansalliset tavoitteet kybertoimintaympäristön kehittämiseksi sekä siihen liittyvien elintärkeiden toimintojen turvaamiseksi. Uusin strategia on tätä kirjoittaessa julkaistu vuonna 2019, ja sen toimeenpano perustuu hallitusohjelmakirjaukseen.  Uusi kyberturvallisuusstrategia julkaistaan syksyllä 2024.

Pääkohdat kyberturvallisuusstrategiassa ovat kansainvälisen yhteistyö, johtamisen, suunnittelun ja sopeutumisen parempi koordinointi sekä kyberturvallisuuden osaamisen kehittäminen. Nämä pääkohdat ovat siis keskiössä yhteiskunnallista kyberturvallisuutta kehittäessä, ja niiden avulla pyritään lisäämään ja parantamaan kyberturvallisuutta Suomessa.  


Testaa tietosi!


Viimeksi muutettu: torstaina 20. kesäkuuta 2024, 11.02