Pimeä verkko

Kuuntele tämä osuus:


Internet voidaan jakaa erilaisiin osiin. Internetin ”tavallinen” osa voidaan jakaa niin sanottuun pintaverkkoon ja syvään verkkoon. Näiden lisäksi on olemassa niin sanottu pimeä verkko, jonka toimintaperiaate eroaa tavallisesta verkosta. 

Pintaverkko on se osa Internetiä, joka on hakukoneiden indeksoima eli jossa olevan sisällön voi löytää vaikkapa Googlen hakutuloksista. Tähän Internetin osaan tavallisen Internetin käyttäjän on helpointa päästä käsiksi. 

Syvä verkko on se osa Internetiä, jota hakukoneet eivät ole indeksoineet ja jota ei siis voida löytää esimerkiksi Googlen hakutuloksista. Tähän kategoriaan kuuluu yksityisiä sivustoja, rekisteröinnin vaativia keskustelupalstoja, tietokantoja ja maksumuurin takana olevia sivuja. Suurin osa Internetistä kuuluu tähän kategoriaan; arviolta noin 90% Internetin sisällöstä on osa syvää verkkoa. Hakukoneita käyttämällä voit siis päästä käsiksi vain murto-osaan Internetiä!

Pimeä verkko on Internetin osa, johon päästäkseen tarvitsee erikoistuneen ohjelmiston, Tor-selaimen. Joskus puhutaankin myös Tor-verkosta. Sana Tor on lyhenne, joka tulee sanoista ”The Onion Router” eli sipulireititin. Nimi kuvaa pimeän verkon toimintaperiaatetta. Tor-selainta käyttämällä käyttäjän verkkoliikenne salataan ja ohjataan kolmen satunnaisesti valitun pisteen kautta, ennen kuin se saapuu halutulle verkkosivulle. Jokainen välietappi salaa tai purkaa verkkoliikenteestä osan. Tällöin on hyvin vaikeaa sanoa, kuka verkkosivua selailee ja mistä, sillä verkkosivun omistajan näkökulmasta verkkoliikenne ei näytä menevän sivun oikean käyttäjän osoitteeseen. Täysin mahdotonta paljastuminen ei kuitenkaan ole, sillä käyttäjä voi yhä paljastaa vahingossa itsestään tietoja, joilla hänet voidaan tunnistaa. 


Koska pimeä verkko tarjoaa mahdollisuuden suurempaan anonymiteettiin, on se hyvin suosittu rikollisten parissa. Pimeä verkko sisältää paljon laitonta tai ahdistavaa sisältöä, kuten huumekauppaa, raakoja väkivaltavideoita tai lapsipornoa. Se on kuitenkin myös tärkeä väylä kommunikoida turvallisesti esimerkiksi autoritäärisissä yhteiskunnissa eläville toisinajattelijoille. Esimerkiksi Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:llä on omat uutissivut myös Tor-verkossa, jossa uutisia voidaan lukea ilman, että viranomaiset voivat löytää lukijoita. 

Viimeksi muutettu: maanantaina 24. kesäkuuta 2024, 09.16