INTERNET

Internet

Kuuntele tämä osuus:

Yksi keskeisimmistä digitalisaation taustalla olevista teknisistä keksinnöistä on Internet. Sen historian taustalla ovat Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välinen kylmä sota, asevarustelu ja ydinsodan pelko. Vuonna 1957 Neuvostoliitto onnistui amerikkalaisten järkytykseksi laukaisemaan avaruuteen maailman kaikkien aikojen ensimmäisen satelliitin, Sputnikin.  

Sputnikin laukaiseminen lisäsi Yhdysvaltain tutkimuspanostusta teknologiaan huomattavasti. Perustettiin Advanced Research Projects Agency, ARPA. Sille suunnattiin valtavasti resursseja ja annettiin tehtäväksi keksiä jotain, jolla Neuvostoliitto voitettaisiin – sitä, mitä tuo jokin olisi, ei alkuvaiheessa vielä tiedetty. Tavoitteena ei ollutkaan kehittää perinteisiä asejärjestelmiä, vaan jotain aivan uutta.  

Yksi ARPAn tutkimusalueista oli viestintä. Yksi ARPAn tutkimustoiminnan tuloksista olikin uusi ja mullistava tietoverkko, ARPANET, jonka toiminta alkoi lokakuussa 1969. Ensimmäinen hyvin lyhyt yhteys muodostettiin Los Angelesin ja Stanfordin yliopistojen välille.  

ARPANET oli vain yksi monista maailman tietoverkoista. Haasteena olikin saada tieto liikkumaan myös näiden verkkojen välillä. Vuonna 1974 kaksi tietojenkäsittelytieteilijää, Vint Cerf ja Bob Kahn laativat säännöt tämän ongelman ratkaisemiseksi. Tämän TCP/IP:nä tunnetun protokollan syntyminen oli ensiaskel kohti nykyisin tuntemaamme maailmanlaajuista Internetiä.   

Tämän kurssin seuraavassa osassa pääset tutustumaan tarkemmin siihen, kuinka Internet toimii teknisesti. Alla olevassa kuvassa on esitetty eräitä Internetin kehityksen virstanpylväitä ja se, kuinka Internetiin liitettyjen laitteiden määrä on kehittynyt.

Vuonna 1970 internetissä oli vain 2 tietokonetta. Suomen liittyessä 1983 koneita oli yli 10 000. Vuonna 2010 internettiin yhdistettyjä yli 1000 000 000 ja niiden määrän kasvuvauhti kiihtyy edelleen.



Viimeksi muutettu: torstaina 22. elokuuta 2024, 13.12