Videon ja podcastin tekstivastine
Digitalisaation monet puolet
Laura: Nykyään puhutaan paljon yhteiskunnan digitalisoitumisesta, mutta mitä on digiosallisuus ja mitä sillä tarkoitetaan?
Mitä on digiosallisuus?
Joonas: Digiosallisuudella tarkoitetaan sitä, että yksilö pystyy osallistumaan digitalisoituvan yhteiskunnan toimintaan aktiivisesti informaatio- ja kommunikaatioteknologian avulla, ja että myös erilaiset yhteisöt ja yhteiskunnalliset toimijat tekevät tämän osallistumisen mahdolliseksi.
Digiosallisuuden toteutumiseen vaikuttavat monet erilaiset sekä yksilölliset että yhteiskunnalliset asiat. Ihmisten erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat myöskin digiosallisuuteen ja digipalveluiden käyttöön. Esimerkiksi elämäntilanteet, osaamistaso ja taloudellinen tilanne ja sitten myöskin terveydentila vaikuttavat toteutumiseen. Lisäksi siihen tarvittavaa teknologiaa ei välttämättä ole saatavilla tai sitten se voi olla hankalasti käytettävää. Myöskään tukea ja neuvontaa ei välttämättä ole saatavilla nykyaikana niin helposti, koska fyysisiä asiointipisteitä on lakkautettu ja lisäksi esimerkiksi puhelinpalvelut voivat olla rajallisesti saatavilla tai ne ovat kalliita.
Yleensä tämä syrjii jo valmiiksi heikommassa asemassa olevia ihmisryhmiä, toisaalta sitten taas hyödyttää sellaisia ihmisryhmiä, jotka jo aktiivisesti käyttävät teknologiaa ja digipalveluita. Lisäksi voi sanoa, että nämä digipalvelut ja teknologiat suunnitellaan yleensä aktiivisesti käyttävän ryhmän näkökulmasta.
Laura: Miksi on tärkeää, että digiosallisuutta tuetaan?
Miksi digiosallisuus on tärkeää?
Joonas: Se on tärkeää siksi, että kun yhteiskunta digitalisoituu niin osallistuminen digitalisoituvan yhteiskunnan toimintaan ei ole mahdollista ilman varsinaista teknologiaa ja välttämättömiä digitaitoja. Jokaisella ikä- ja väestöryhmällä tulisi olla tasapuolinen mahdollisuus osallistua toimintaan aktiivisesti ja toimia aktiivisena kansalaisena. Myös tasa-arvoa voidaan edistää ja syrjäytymistä voidaan ehkäistä digiosallisuuden kautta. Digiosallisuus on tärkeä osa aktiivista toimijuutta ja itsenäistä elämää.
Laura: Suomihan on teknologian kärkimaita eli digisti asioiden hoitaminen on täällä hyvin joustavaa, mutta sitten tuo haasteita ihmisille, joilla esimerkiksi ei ole verkkopankkitunnuksia. Silloin kirjautuminen joihinkin viranomaispalveluihin vielä saattaa olla vaikeaa. Maahanmuuttajilla saattaa olla kielivaikeuksista johtuen vaikeuksia käyttää viranomaispalveluita. Lisäksi ikääntyneet on yksi iso ryhmä, jolla tietotaitojen puute tai niiden heikkous voi vaikeuttaa huomattavasti palveluiden käyttöä.
Joonas: Kyllä, esimerkiksi näin.
Laura: Miten digiosallisuutta sitten voidaan tukea?
Miten digiosallisuutta voidaan tukea?
Joonas: Tässä voisi nostaa esiin kaksi tärkeää näkökulmaa. Ensimmäiseksi kansalaisten omat digitaidot ja niiden tukeminen. Tällaista digitukea saadaan yleensä omalta lähipiiriltä tai erilaisilta vapaaehtoisjärjestöiltä, mutta julkisen sektorin tulisi myös turvata tuen saanti teknologioiden ja digipalveluiden käyttöön. Myöskin ne tahot, ketkä tuottavat ja tarjoavat näitä digipalveluita, heiltä tulisi edellyttää tuki- ja neuvontapalveluita.
Toiseksi sitten tärkeää on nostaa esiin myös näiden teknologioiden digipalveluiden saavutettavuus ja käytettävyys. Näitä voidaan tukea ensinnäkin käyttäjälähtöisellä suunnittelulla ja palvelumuotoilun keinoilla, joilla sitten saadaan tuotettua erilaisille ihmisille soveltuvat digipalvelut. Esimerkiksi yhteiskehittämisessä erilaiset ihmiset otetaan mukaan suunnitteluun, jolloin erilaiset ihmiset ja heidän tarpeensa voidaan ottaa huomioon.
On tärkeää vaatia teknologioiden ja digipalvelujen suunnittelijoilta, että ne ovat saavutettavia ja käytettäviä sekä myös turvallisia ja luotettavia.
Laura: Kyllä, ja lainsäädäntöhän myös määrittää tätä digipalveluiden suunnittelua paljon esimerkiksi saavutettavuuden tai turvallisuuden osalta, eli on täytettävä myös lain vaatimuksia. Sitten toisaalta on muistettava hyvät palvelumuotoilun periaatteet suunnittelussa. Näillä keinoilla on mahdollista edistää yksilön aktiivista toimijuutta ja osallistumista yhteiskuntaan sekä tukea digiosallisuuden toteutumista.
Joonas: Juuri näin.