3.3. Planetaariset rajat
3.3. Planeetaariset rajat
Planetaariset rajat (planetary boundaries) on varmastikin ilmastonmuutoksen jälkeen eniten julkisessa ja poliittisessa keskustelussa huomiota saanut maapallojärjestelmää koskeva ajatuskehikko. Viimeisimmän jäätiköitymiskauden päättymisen jälkeen - noin 12 000 vuotta sitten - maapallon ilmasto on pysynyt hyvin vakaana (tätä ajanjaksoa kutsutaan holoseeniksi), ja ihmisen sivilisaatiot ovat kehittyneet näissä vakaissa olosuhteissa. Ihmisen vaikutukset ilmastoon ja maapallojärjestelmän toimintaan ylipäätään ovat kuitenkin jatkuvasti voimistuneet erityisesti teollisen vallankumouksen jälkeen, uhaten muuttaa järjestelmän toimintaa.
Johan Rockströmin johtama tutkijaryhmä pyrki selvittämään maapallojärjestelmän prosesseja ja niihin liittyviä raja-arvoja, joiden ylittäminen saattaa johtaa muutokseen maapallojärjestelmässä pois holoseenin aikana vallinneista vakaista ja ihmisen yhteiskunnille suotuisista olosuhteista. Ryhmä tunnisti vuonna 2009 julkaisemassaan artikkelissa yhdeksän prosessia ja niihin liittyvää raja-arvoa: ilmastonmuutos, kemiallinen saastuminen, yläilmakehän otsonikato, ilmakehän pienhiukkaset, valtamerien happamoituminen, typen ja fosforin kierto, makean veden käyttö, maankäytön muutokset ja luontokato.
Vuonna 2015 sama tutkijaryhmä, tällä kertaa Will Steffenin johdolla, tarkensi edellistä analyysiä. Uudemmassa analyysissään tutkijat painottavat, että kaksi prosessia, ilmastonmuutos ja elonkehän eheys (johon aiemmin viitattiin luontokadolla), ovat “ydinprosesseja”, jotka ovat yhteydessä paitsi toisiinsa myös kaikkiin muihin tutkittuihin prosesseihin. Vaikka muihin prosesseihin liittyvien raja-arvojen ylittäminen saattaa aiheuttaa vakavaa haittaa ihmisen hyvinvoinnille ja lisätä riskiä “ydinprosessien” raja-arvojen ylittymiseen, muut prosessit eivät todennäköisesti yksinään johda laajaan muutokseen koko maapallojärjestelmässä. Ilmastojärjestelmä ja elonkehän eheys ovat kuitenkin koko maapallon kattavia järjestelmiä, joiden puitteissa kaikki muut järjestelmät toimivat ja joissa tapahtuvat suuret muutokset todennäköisesti siirtäisivät maapallojärjestelmän pois holoseenin aikana vallinneista olosuhteista.
Kuva. Planetaariset rajat Steffenin ym. (2015) mukaan. Vihreä kuvaa ihmiskunnan turvallista toiminta-aluetta, keltainen lisääntynyttä ja punainen korkeaa riskiä. Credit: J. Lokrantz/Azote Images.
Planetaariset rajat kuvaavat siis tieteentekijöiden näkemystä “turvarajoista”, joiden ylittäminen lisää riskiä ihmisen hyvinvointia uhkaaville muutoksille. Planetaariset rajat eivät tarkoita järjestelmän keikahduspistettä, mutta mitä suurempi on turvarajan ylitys, sitä suuremmaksi kasvavat riskit mahdollisten keikahduspisteiden ylittämiseen tai muihin haitallisiin muutoksiin. Seuraavaksi tutustumme hyvin lyhyesti Steffenin ja kumppaneiden vuoden 2015 analyysiin planetaarisista rajoista.
Planetaaristen rajojen ajatuskehikosta on huomioitava se, että se koskee pelkästään ihmiselle ja ihmisten yhteiskunnille turvallista maapallojärjestelmää. Muiden elämänmuotojen arvo siis nähdään tässä ajatuskehikossa tärkeänä vain suhteessa ihmisen hyvinvointiin, ei arvokkaana sinänsä. Tämä kuvastaa sitä, että luonnontieteissä tehdään usein hyvin merkittäviä arvottavia lähtöoletuksia niitä sen kummemmin perustelematta tai kyseenalaistamatta.
Huomattavaa on myös, että planetaariset rajat eivät tuo esiin rajojen taustalla olevien prosessien vuorovaikutuksia, vaikka prosessit ovat todellisuudessa tiiviisti kytköksissä toisiinsa. Lade ja kumppanit (2020) tutkivat näitä vuorovaikutuksia ja huomasivat, että prosessit ovat yleensä toisiaan vahvistavia. Esimerkiksi maankäytön muutos - lähinnä metsän raivaaminen maataloustuotantoon - kiihdyttää ilmastonmuutosta ja merien happamoitumista lisäämällä kasvihuonekaasupäästöjä, vähentää elonkehän eheyttä tuhoamalla eliöiden elinympäristöjä ja rehevöittää vesistöjä lisäämällä lannoitteiden käyttöä. Toisaalta prosessien väliset kytkökset myös mahdollistavat toiminnan, joka samanaikaisesti tukee useampien planetaaristen rajojen kunnioittamista. Lade ja kumppanit nostavat esimerkiksi lihan syömisen vähentämisen, joka mahdollistaisi maataloustoiminnan vähentämisen ja sitä kautta vaikuttaisi positiivisesti moniin planeetan rajoihin.
Oleellista on siis huomata, että maapallojärjestelmän prosessit, joita planeetan rajat kuvaavat, ovat kaikki yhteydessä paitsi ihmisen toimintaan myös toisiinsa. Tutkimusten mukaan prosessit ovat pääosin toisiaan vahvistavia, mikä tarkoittaa, että “turvarajat” ihmisen toiminnalle ovat itse asiassa tiukemmat kuin yksittäiset planetaariset rajat antavat olettaa: turvallisissa rajoissa pysyminen vaatii sitä, että useiden prosessien kohdalla on pysyttävä selvästi turvarajan alapuolella.
Jäikö tästä osiosta jotain mieleen, mitä haluaisit kommentoida? Vapaaehtoinen.