• Kokonaisturvallisuuden määritelmä

    Kuuntele koko teema: 

    Kuuntele tämä osuus: 


    Suomessa sovelletaan kokonaisturvallisuuden yhteistoimintamallia. Tässä mallissa viranomaisilla, elinkeinoelämällä, järjestöillä sekä kansalaisilla on vastuu yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen ylläpitämisestä. Näitä elintärkeitä toimintoja suojataan erilaisilta uhkilta ja riskeiltä. Alla olevalla videolla esitellään kokonaisturvallisuuden mallissa tunnistetut seitsemän yhteiskunnan elintärkeää toimintoa. 


    Kokonaisturvallisuuden malli voi koskettaa meistä jokaista. Esimerkiksi kova syysmyrsky saattaa katkaista sähköt, mikä voi vaikuttaa moniin perusasioihin, esimerkiksi veden saantiin, lämmitykseen ja matkapuhelinverkkojen toimintaan. Tällöin meitä auttavat arjessa paitsi viranomaiset, niin myös esimerkiksi monien järjestöjen vapaaehtoiset toimijat - siis aivan tavalliset kansalaiset, jotka ovat sitoutuneet toimimaan meidän kaikkien hyväksi.



    Suomalainen kokonaisturvallisuuden malli on monessa suhteessa ainutlaatuinen maailmassa. Sen taustalla on jo kauan sitten tehty havainto, että turvallisuus on jatkuvassa muutoksessa. Riskeihin tuleekin varautua joustavasti ja mahdollisimman laaja-alaisesti. Seuraavassa videossa Turvallisuuskomitean erikoistutkija Pasi Eronen kertoo suomalaisen kokonaisturvallisuuden yhteistoimintamallin taustasta ja kehityksestä. 

    Käytännössä kokonaisturvallisuus tarkoittaa sitä, että eri toimijat jakavat ja analysoivat turvallisuutta koskevaa tietoa sekä suunnittelevat, harjoittelevat ja toimivat yhdessä. Mallin vahvuus onkin, että se kattaa kaikki yhteiskunnan tasot ja tahot.  

    Pohdi kuvan avulla mitä yhteiskunnan elintärkeät toiminnot ovat. Jokainen ympyrä kuvastaa jotain toimintoa. 


    Kokonaisturvallisuuden kannalta elintärkeät toiminnot esiteltynä kuvamuodossa. 


    Elintärkeitä toimintoja ovat: 

    • Johtaminen 
    • Kansainvälinen ja EU-toiminta 
    • Puolustuskyky 
    • Sisäinen turvallisuus 
    • Talous, infrastruktuuri, huoltovarmuus 
    • Väestön toimintakyky ja palvelut 
    • Henkinen kriisinkestävyys