Aiheen kuvaus

 • Tervetuloa verkkokurssille

  Tervetuloa Kansalaisen kyberturvallisuus -verkkokurssille!


  Kurssin tavoitteena on opastaa sinut kyberturvallisuuden saloihin.

  Katso ensin kurssin esittelevä video, jonka avulla saat yleiskuvan kurssista.

  Kurssin teemat:

  1. Digitalisaatio
  2. Kaiken taustalla on Internet ja sen tekniikka
  3. Kyberturvallisuus kuuluu kaikille
  4. Sosiaalinen media, yksityisyys ja OSINT
  5. Kyberturvallisuuden tasot
  6. Kokonaisturvallisuuden malli
  7. Digitaalinen osana kriisejä ja sotia
  8. Kyberturvallisuuden tuottaminen Suomessa

  Olemme hyödyntäneet alan ammattilaisten tietämystä, ja tästä syystä haastatteluilla onkin suuri rooli kurssimateriaaleissa. Osan haastatteluista olemme jakaneet lyhyiksi videoiksi, mutta kaikki haastattelut ovat kuunneltavissa kokonaisuudessaan kunkin teeman  Podcast-osiossa. Kurssin teemojen läpikäynti antaa Sinulle hyvän yleiskuvan kyberturvallisuudesta, mutta voit syventää osaamista tutustuen Lisämateriaalit-osioon kerättyjen materiaalien avulla. 

  Kurssi päivittyy!

  Kyberturvallisuus ja digitaalinen maailma ovat jatkuvassa muutoksessa. Siksi tämäkin kurssi päivittyy ja säännöllisesti. Myös kurssin suorittamiseen liittyviä tehtäviä päivitetään aina kunkin lukuvuoden alussa syksyllä. Otathan tämän huomioon kurssin suorittamista suunnitellessasi. Tieto tulevasta päivityksestä julkaistaan hyvissä ajoin kurssin etusivulla. 

  Suorita kurssi tai opi omaksi iloksesi!

  Voit joko suorittaa kurssin tai tutustua Kansalaisen kyberturvallisuus -materiaaliin omaksi iloksesi ja oppiaksesi uutta. Suorittaaksesi kurssin, ilmoittaudu täältä.  Suorittaessasi kurssin, saat suorituksestasi Jyväskylän yliopiston antaman virallisen opintosuorituksen ja opintorekisteriotteenTilaathan suoritusotteen vasta, kun suorituksesi näkyy Sisussa! Katso ohje opintosuoritusotteen hakemiseen. Jyväskylän yliopiston tutkinto-opiskelijoiden ei tarvitse tilata opintorekisteriotetta.

  Jyväskylän Yliopiston opintorekisteriotteen perusteella suorituksesi voidaan merkitä myös Maanpuolustuskoulutus MPK:n järjestelmään, mikä mahdollistaa etenemisen MPK:n kyberturvallisuuden opintopolulla. Kun olet suorittanut kurssin ja saanut siitä Jyväskylän yliopiston antaman todistuksen, ilmoittaudu edellä olevalla linkillä vastaavalle MPK:n kurssille ja lataa ilmoittautumisen yhteydessä MPK:n järjestelmään tilaamasi opintosuoritusote. MPK:n järjestelmässä suorituksia kirjataan muutaman kerran vuodessa, joten odotathan rauhassa järjestelmässä tapahtuvaa ilmoittautumistilan muutosta.

  Jos tarkoituksesi on suorittaa kurssi ja saada siitä opintopisteet, kannattaa teemat käydä läpi numerojärjestyksessä, koska teemoissa oletetaan aina aiempien teemojen sisällön tuntemista. 

  Kurssin suorittaminen perustuu kurssin sähköisen lopputentin tekemiseen ja kurssipalautteen antamiseen. Kurssi arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Joidenkin teemojen päätteeksi on lyhyt Testaa tietosi-osio. Tämä osio on vapaaehtoinen, eikä vaikuta kurssisuoritukseen!

  Kysyttävää?

  Jos Sinulla on kysyttävää kurssin suorittamisesta tai jostain muusta asiasta, ole yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen kansalaisen-kyber@jyu.fi.

  Kurssin tekijät

  Kurssin sisällön tuottamiseen ja tekniseen toteutukseen ovat osallistuneet Ville Arvio, Jyrki Eerola, Ville Halttunen, Ossi Hietala, Janne Huttunen, Anniina Kinnunen, Tuulikki Kolari, Juho Kotakallio, Jemina Lakka-Kolari, Irina Lönnqvist, Panu Moilanen, Jari Niemi, Janne Riekkinen, Paula Puhilas ja Maiju Valkeinen. Turvakäräjät -podcastin tekijät ovat Juho Jauhiainen, Laura Kankaala ja Antti Kurittu. Piirroskuvituksen teemojen alkuun ovat tehneet Réka Gruborovic ja Linda Saukko-Rauta Redan Redan Oy:stä. Asiantuntijahaastateltavina mukana ovat olleet Pasi Eronen, Sakari Kauppinen, Veli-Pekka Kivimäki, Jyrki Kasvi, Timo Kivinen, Anu Laitila, Martti Lehto, Jarno Limnéll, Tom Malmström, Kimmo Rousku, Tomi Tuominen, Suvi Uski ja Osku Väänänen. Kiitos kaikille!


  Materiaalin tekijänoikeudet

  Creative Commons -lisenssi
  Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä

  Tämän kurssin ja siihen sisältyvän materiaalin tekijänoikeudet kuuluvat materiaalin tekijöille. Tätä verkkokurssia ja siihen sisältyvää materiaalia saa vapaasti käyttää ei-kaupalliseen koulutukseen esimerkiksi oppilaitoksissa, julkishallinnossa, julkisoikeudellisissa tai aatteellisissa yhdistyksissä sekä muissa näihin verrattavissa yhteisöissä. Kurssin ja siihen sisältyvän materiaalin käyttö kaupallisessa koulutuksessa ei ole sallittua. Materiaalia käytettäessäsi Sinun tulee aina kertoa sen olevan peräisin Jyväskylän yliopiston ja Maanpuolustuskoulutus MPK:n Kansalaisen kyberturvallisuus -verkkokurssista. Et saa käyttää materiaalia muiden teosten osana tai muokata sitä edelleen. Linkitetyn sisällön osalta CC-lisensointi ei ole voimassa, vaan Sinun tulee itse varmistua siitä, miten voit mahdollisesti käyttää linkitettyä sisältöä. Olemme tehneet parhaamme, jotta kurssisisällössä olisi vain sellaista materiaalia, joiden käyttöön meillä on oikeus ja pyrkineet huolehtimaan siitä, että ulkoiset linkit on toteutettu linkitetyn sisällön oikeudenomistajien vaatimusten mukaisesti. Jos Sinulla tai edustamallasi yhteisöllä on kuitenkin huomautettavaa kurssin sisältämästä materiaalista, olethan yhteydessä kurssin vastuuopettajaan.

  Huom! Seuraavat kurssimateriaalin sisältämät kohteet eivät kuulu Creative Commons -lisensoinnin piiriin:  linkitetty sisältö, piirros- ja valokuvat, videoissa käytetyt renderöidyt alku- ja lopputunnukset äänineen, organisaatioiden logot, podcasteissa käytetyt äänitehosteet, kurssialustan tekninen toteutus, lähdekoodi ja graafiset elementit.