Section outline

    • Edellisessä osiossa käsittelimme järjestelmien rakenteita. Tässä osiossa tarkastelemme ensisijaisesti järjestelmien toimintaa.

      Kaikkia järjestelmiä voi periaatteessa ajatella erilaisina energian, materian tai informaation varantoina ja virtauksina sekä niissä tapahtuvina muutoksina. Järjestelmän toiminta kuvaa sitä, kuinka nämä varannot ja virtaukset muuttuvat ajassa joko järjestelmän sisäisten prosessien seurauksena tai järjestelmään ulkoapäin kohdistuneiden vaikutusten seurauksena. Järjestelmän toiminta voi olla vakaata ja ennustettavaa, tai se voi olla syklistä ja jopa kaoottista, riippuen järjestelmässä olevista takaisinkytkennöistä (näistä enemmän kohta).

      Järjestelmien kyky sietää häiriöitä ja sopeutua muuttuviin ympäristöihin on luonnollisesti tärkeä toiminnallinen ominaisuus sekä luonnossa että ihmisten luomissa järjestelmissä. Järjestelmän monimuotoisuus, modulaarisuus ja hierarkkisuus ovat tässä suhteessa tärkeitä järjestelmän rakennepiirteitä.

      Nykymaailmassa järjestelmien toimivuutta uhkaa jatkuvasti kasvava kytkeytyneisyys yhteiskunnallisten, teknisten ja luonnon järjestelmien välillä. Tämä kytkeytyneisyys kasvattaa systeemisiä riskejä eli järjestelmästä toiseen siirtyviä ja voimistuvia kriisejä, joilla voi olla valtavia seurauksia. Koronapandemia on yksi esimerkki toteutuneesta systeemisestä riskistä. Näiden riskien hallitseminen vaikuttaa valitettavasti erittäin vaikealta tehtävältä.

      Osio on jaettu viideksi luvuksi, joista jokaisen löydät omana välilehtenään.

      Osion lopuksi pääset testaamaan osaamisesi monivalintatentillä. Tentin löydät tämän osion viimeiseltä välilehdeltä otsikolla Testaa osaamisesi 2. Huomaa, että tentti sisältää väittämiä koko osion 2. aihepiiristä. Opiskele siis koko osio 2.1-2.5 ja vastaa sen jälkeen tenttikysymyksiin.


    • Testaa osaamisesi 2.

      Osion lopuksi pääset testaamaan osaamisesi monivalintatentillä. Huomaa, että tentti sisältää väittämiä koko osion 2. aihepiiristä. Opiskele siis koko osio 2.1-2.5 ja vastaa sen jälkeen tenttikysymyksiin.

      Testaa tietojasi seuraavassa tentissä päästäksesi läpi kurssin ensimmäisen osion. Tentistä pitää saada vähintään 8/12 oikein, jotta siitä pääsee läpi. Tenttiä voi tehdä niin monta kertaa, kunnes sen läpäisee. 

      Tentin väittämät ovat joko totta tai tarua. Valitse oikea vastaus.



      Saat tenttituloksen ja kommentit vastauksistasi heti palautettuasi ja lopetettuasi tentin. Voit tarkastella tenttituloksia kohdasta "Tarkastele tenttiä". Jos tentti ei mennyt läpi, voit yrittää uudestaan.


    • Testaa osaamisesi 2. Tentti
      Sulkeutuu: sunnuntaina 1. syyskuuta 2024, 01.59
      Saatavilla vasta, kun: Aktiviteetti Testaa osaamisesi 1. on valmis ja suoritus hyväksytty