Section outline


    • Tekniikan paradoksi


      Tekniikan paradoksi tarkoittaa, että tekniikka, joka yksinkertaistaa elämää tarjoamalla käyttöömme uusia toimintoja, myös mutkistaa elämää tekemällä laitteiden ymmärtämisen ja käyttämisen entistä vaikeammaksi (Norman, 1989).


      Normanin mukaan me käyttäjät syytämme itseämme tekniikan toimimattomuudesta, vaikka oikeasti syy on huonossa suunnittelussa. Jatkuvien huonojen kokemusten seuraus on ”opittu avuttomuus”: lakkaamme kokeilemasta uusia sovelluksia tai laitteita, koska oletamme, etteivät ne toimi kuitenkaan.


      Tämän ongelman voisi ratkaista käyttäjäkeskeisellä ja ihmislähtöisellä suunnittelulla. Norman ehdottaa, että erilaiset järjestelmät tulisi suunnitella tutkittaviksi:

      1. Toiminnot tulisi tehdä näkyviksi.
      2. Toimintojen vaikutukset tulisi tehdä näkyviksi ja helposti tulkittaviksi.
      3. Toiminnot eivät saisi aiheuttaa vahinkoa, eli virheet olisi mahdollisuuksien mukaan estettävä.


      Esimerkiksi monet tekstinkäsittelyohjelmat pyrkivät juuri virheen estämiseen, kun ne varmistavat, haluatko varmasti sulkea tiedoston, jollet ole tallentanut sitä. Normanin mukaan jokainen mahdollinen virhe tapahtuu jossain vaiheessa, ja nämä on pyrittävä suunnittelulla ennakoimaan.


      Vaikka Normanin kirja on julkaistu ensimmäisen kerran jo 1980-luvulla, nämä perusasiat eivät ole muuttuneet. Toisaalta monet uudet sovellukset, kuten ChatGPT, pyrkivät nimenomaan helppoon ja keskustelulliseen käyttötapaan.





    • 8. osion lopputehtävä Keskustelualue
      Saatavilla vasta, kun: Aktiviteetti Odotuksesi Ihminen digiympäristöissä -kurssista on suoritettu
    • 8. Kuittaa keskustelutehtävä tehdyksi Tentti

      Kuittaa keskustelutehtävä tehdyksi täällä, jotta se tulee näkyviin suorituksesi yhteyteen.

      Saatavilla vasta, kun: Aktiviteetti 8. osion lopputehtävä on suoritettu