Elämme ympäristössä, jossa altistumme jatkuvasti informaatiolle – niin totuudenmukaiselle ja hyväntahtoiselle kuin virheelliselle ja pahantahtoiselle. Keskeistä on se, miten vastaanottamamme informaatio meihin vaikuttaa. Eli millaisia seurauksia sillä on esimerkiksi uskomuksiemme, asenteidemme, toimintamme, päätöksentekomme ja ihmissuhteidemme kannalta.
Vihamielisellä informaatiovaikuttamisella voi olla erittäin vakavia seurauksia ihmisten henkeen ja terveyteen sekä yhteisöjen toimintaan. Kuten kurssin aikaisemmissa osa-alueissa on tuotu esiin, voidaan informaatiolla vaikuttaa yksilöiden perustavanlaatuisiin uskomuksiin ja sitä kautta koko kansakunnan identiteettiin, eli käsityksiin siitä, keitä me olemme ja mistä me tulemme. Voi siis sanoa, että vihamieliseltä informaatiovaikuttamiselta puolustautuminen on tarpeen. Koska vaikuttamis yrityksiä ei kuitenkaan usein pystytä estämään, on olennaista torjua vaikuttamisen vakavia seurauksia.
Vuonna 2024 julkaistun ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan vihamieliseen informaatiovaikuttamiseen vastataan esimerkiksi informaatiopuolustuksen, strategisen viestinnän ja diplomatian keinoin. Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa strateginen viestintä on määritelty keskeiseksi tekijäksi henkisen kriisinkestävyyden rakentamisessa ja ylläpitämisessä.