Section outline

    • Johdatus tiedusteluun-kurssin rakenne ja sisältö

      Tervetuloa tälle Jyväskylän yliopiston Johdatus tiedusteluun -kurssille! Tästä osasta löydät ohjeet kurssi suorittamiseksi. 


      Kurssi koostuu seuraavista kokonaisuuksista:

      1. Tiedustelun määritelmä
      2. Informaatio ja tiedusteluprosessi
      3. Tiedustelulajit
      4. Tiedustelu oppiaineena

      Kurssin aiheet on jaettu 13 osaan.  Hakemisto kurssin osista on Moodlen vasemmassa reunassa. Mikäli valikko ei ole näkyvillä, saat avattua sen yläreunassa olevasta valikkoa kuvaavasta napista. 

      Kurssin aluksi tutustumme tiedustelun määritelmään ja tiedon jalostumiseen tiedusteluprosessissa. Tämän jälkeen tarkastelemme kurssin painopistettä, eli viittä eri tiedustelulajia. Kurssin lopussa on tiedustelutehtävä, jossa voit harjoitella kurssilla oppimiasi asioita. 

      Kurssi päättyy tenttiin, jossa voit mitata oman osaamisesi. Läpäistäksesi kurssin sinun tulee saada 30 kysymyksen tentistä oikein 20 kysymystä. Tentin suoritukseen on aikaa 60 minuuttia, ja saat yrittää sitä halutessasi kahdesti. Saat käyttää tentissä haluamaasi lähdeaineistoa. Kurssi arvostellaan arvosanoilla hyväksytty/hylätty.

      Jokainen kurssin 13 osaa sisältää videoluennon ja kertauskysymykset aiheen keskeisestä sisällöstä. Luennot löytyvät tekstimuotoisena luentovideoiden alapuolelta. Mikäli haluat luentovideoon tekstityksen, paina videon oikeassa alareunassa olevaa " -merkkiä, ja valitse tekstitys. 

      Tiedustelulajeja käsitteleviin lukuihin on  liitetty harjoitustehtäviä, joiden tarkoituksena on tutustuttaa sinut kyseisen tiedustelulajin käytännön sovellutuksiin. Myös harjoitustehtävissä on kertauskysymyksiä. 

      Kurssin luvut rakentuvat edellisissä luvuissa opittuihin asioihin. Tämän vuoksi osa tehtävistä ja luennoista avautuu sinulle vasta kun olet suorittanut loppuun edellisen tehtävän tai saanut riittävästi pisteitä kertauskysymyksistä. Muista merkitä tekemäsi osuudet valmiiksi, kun haluat kurssilla eteenpäin.

      Kurssin jälkeen sinun tulisi tietää:

      • Mikä on tiedustelun määritelmä.
      • Miten data jalostuu ymmärrykseksi tiedusteluprosessissa.
      • Mitkä ovat eri tiedustelulajit, sekä niiden vahvuudet ja heikkoudet.
      • Miten voit halutessasi jatkaa tiedusteluopintoja Jyväskylän yliopistossa. 

      Kurssi perustuu valtaosin Yhdysvalloissa julkaistuun kirjallisuuteen, koska yliopistollinen tiedustelun tutkimus ja opetus on maassa kaikkein pisimmällä. Kurssilla käsiteltyjä valtioita ja organisaatioita  ei ole tarkoitus syyllistää. Ne tuodaan esille vain esimerkkeinä, joiden avulla voidaan syventää opiskelijoiden ymmärrystä tiedustelusta. 

      Kurssin sisältöä ja rakennetta kehitetään jatkuvasti.  Palautteen kurssista, korjausehdotukset ja havaitut virheet voi ilmoittaa kurssin palautekyselyssä tai suoraan kurssin vastuuopettajalle.  Hänen yhteystietonsa löytyvät Moodlen oikeasta sivupalkista.

      Tervetuloa tälle Johdatus tiedusteluun -kurssille. Toivottavasti matkasi tiedustelun maailmaan on opettava ja mielenkiintoinen!

      Suorita kurssi tai opi omaksi iloksesi

      Voit joko suorittaa kurssin tai tutustua Johdatus tiedusteluun -kurssin materiaaliin omaksi iloksesi ja oppiaksesi uutta. Suorittaessasi kurssin, saat suorituksestasi Jyväskylän yliopiston antaman virallisen opintosuorituksen ja opintorekisteriotteenTilaa suoritusote vasta kun suorituksesi näkyy Sisussa! Katso ohje opintosuoritusotteen hakemiseen. Jyväskylän yliopiston tutkinto-opiskelijoiden ei tarvitse tilata opintorekisteriotetta, vaan suoritukset siirtyvät automaattisesti Sisuun.

      Kurssin suorittaminen perustuu kurssin sähköisen lopputentin tekemiseen ja kurssipalautteen antamiseen. Kurssi arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.